Compania publică de electricitate a Greciei pătrunde pe piețele din Balcani prin 4 mari acorduri, încercând să joace un rol cheie în transportul de energie în regiunea balcanică

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Compania publică de electricitate a Greciei PPC încearcă în cursul anului 2023 să deschidă un nou capitol, poate cel mai important, din istoria sa de 72 de ani. Este vorba despre eforturile de a se extinde în afara granițelor Greciei fie prin achiziționarea unor active energetice, fie prin dezvoltarea de infrastructuri pentru producerea de energie, scrie presa greacă, citată de Rador.

Acțiunile companiei grecești sunt de natură geostrategică, deoarece vin pe fondul crizei energetice și al realinierilor geopolitice declanșate de războiul din Ucraina.

Compania elenă se dezvoltă prin intermediul a patru acorduri de afaceri, încercând să joace un rol cheie în transportul de energie în regiunea balcanică.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Hidrocentrala din Macedonia de Nord

Unul dintre acordurile de afaceri încheiat de PPC, dar care încă nu a devenit cunoscut pe scară mai largă, este participarea la o licitație în Macedonia de Nord pentru concesionarea exploatării apelor „Râului Negru” în vederea dezvoltării marelui proiect Cebren pentru producerea de energie hidroelectrică.

Compania elenă este singura care a depus o ofertă angajantă pentru construirea unei hidrocentrale cu o putere de 330 MW. Capacitatea de producere a energiei este de 1.000 până la 1.200 GWh pe an, capabilă să satisfacă nevoile de energie electrică pentru 200.000 de gospodării.

Guvernul Macedoniei de Nord a recunoscut PPC drept singura companie care a depus o ofertă, dar procedurile administrative pentru atribuirea proiectului către compania greacă sunt încă în curs.

Posibila activitate a PPC în Macedonia de Nord este considerată de analiști ca fiind de importanță strategică întrucât prin dezvoltarea proiectului Cebren, compania elenă își asumă un rol important în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie a acestei țări. În același timp, își extinde portofoliul de surse competitive de energie, capabile să ofere clienților săi costuri reduse la energia electrică atât în ​​interiorul, cât și în afara Greciei.

Enel

A mai rămas aproape o lună până la data limită (sfârșitul lunii ianuarie) pentru finalizarea negocierilor exclusive dintre PPC și compania italiană Enel pentru achiziționarea infrastructurii și activelor acesteia din urmă în România.

Activele respective sunt considerate niste „perle” ale sectorului energetic de către analiști, iar achiziția lor de către compania elenă îi va permite să dobândească o poziție geostrategică importantă în Balcani. România este un coridor de tranzit energetic către țările vecine cu Rusia, care sunt foarte dornice de a avea surse alternative de aprovizionare.

Dacă negocierile vor avea succes, PPC va lua sub umbrela sa active în valoare de 1,2 până la 1,3 miliarde de euro. Printre acestea se numără parcuri eoliene în exploatare cu o capacitate totală de 534 MW, 3 milioane de clienți și o rețea de distribuție a energiei electrice de 130.000 km.

Mytilineos

PPC nu intră în Romania doar prin intermediul companiei italiene Enel. Recent, filiala PPC Renewables a anunțat un acord cu compania elenă Mytilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210MW în România.

Acest portofoliu este format din două parcuri fotovoltaice, care se așteaptă să intre în exploatare comercială în cursul anului 2024. Ambele proiecte sunt dezvoltate de Mytilineos, care se va ocupa și de construcție.

Proiectele respective sunt situate în zona de sud a României, lângă București. Concret, cel mai mare dintre ele este Kinisis, un parc fotovoltaic gata de construcție (Ready to Build) la începutul anului 2023, cu o capacitate de 130 MW. Restul de 80 MW vor fi gata să fie construiți până în trimestrul I 2023. La finalizarea construcției, instalațiile fotovoltaice vor fi transferate către PPC Renewables.

Centrala CCGT de la Alexandroupoli

Recentul acord dintre PPC, DEPA Emporias și Damco Energy pentru dezvoltarea și construcția unor centrale electrice alimentate cu gaze naturale la Alexandroupoli este, de asemenea, considerat de importanță strategică pentru securitatea aprovizionării cu energie a regiunii balcanice.

Centrala CCGT, cu o putere de 840 MW, este deținută în proporție de 51% de PPC, 29% de DEPA Emporias și 20% de Damco Energy. Unitatea va fi conectată la Substația de Înaltă Tensiune Nea Santa, care deține o poziție ideală pentru exportul de energie electrică spre țările vecine, unde nu este de așteptat să intre în funcțiune noi centrale pe gaz natural pentru acoperirea nevoilor energetice în următorii ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: