Compania românească de transcriere audio Vatis Tech a lansat o nouă versiune de model speech-to-text, în urma unei investiții de câteva sute de mii de euro / Compania se pregătește de o scalare la nivel internațional

editor Vatis Tech

Startup-ul românesc de transcriere audio Vatis Tech, cu o tehnologie de recunoaştere vocală bazată pe inteligenţă artificială (AI), a lansat o nouă versiune de model speech-to-text pentru limba română, în urma unei investiții de câteva sute de mii de euro, arată un comunicat al companiei.

Tehnologia promovată astăzi de companie a fost construită în circa 18 luni.

„Odată cu această nouă versiune pentru limba română, care este cu până la 20% mai bună decât versiunea anterioară, am dus tehnologia aproape de nivelul maxim posibil de acuratețe. Este cea mai performantă tehnologie construită vreodată pentru limba română, aflându-se deja în punctul în care transcrierile ies aproape perfect. Astfel, limba română este pusă pe harta tehnologiilor din întreaga lume, o hartă populată predominant de engleză”, spune Adrian Ispas, cofondator și CEO al Vatis Tech.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În paralel, compania românească a lucrat la noi modele de transcriere pentru limbile engleză, germană, franceză, spaniolă.

Totodată, Vatis Tech a încheiat un parteneriat strategic cu Mediatel, principalul furnizor de soluții pentru contact centere de pe piața din România.

„Am realizat o soluție comună pentru zona de contact centere: speech analytics, care folosește engine-ul nostru cu acuratețe de 95% pe zona de apeluri telefonice și algoritmii NLP ai Mediatel pentru analiza transcriptului. Cu această soluție, contact centerele pot acum avea acces la o tehnologie state-of-the-art, extrem de performantă care să îmbunătățească experiența consumatorilor, să eficientizeze procese, să reducă din costuri, să identifice trenduri și oportunități din discuțiile cu clienții. Soluția e aplicabilă în mai multe industrii, precum banking, telecom, asigurări, utilități”, explică Adrian Ispas.

„Când am început colaborarea cu Vatis Tech, ceea ce ne-a ieșit în evidență și ceea ce am observat ca fiind un diferențiator real pe piața de speech-to-text a fost capacitatea sa de a oferi o acuratețe îmbunătățită, de a antrena modele audio personalizate și de a fi în același timp competitiv din punct de vedere al prețului. Platforma poate transcrie rapid și precis toate tipurile de audio și, în special apelurile telefonice audio. În același timp, infrastructura dezvoltată de Vatis Tech este extrem de scalabilă”, declară Dan Mazilu, fondatorul Mediatel Data.

Compania se pregătește acum de o scalare la nivel internațional, fiind explorate mai multe piețe europene.

„Pe termen mediu și lung, obiectivul nostru este să devenim principalul furnizor de speech-to-text pentru limbile europene. De aceea, pe toate piețele externe unde vom fi prezenți, nivelul de performanță la care vom ajunge trebuie să fie apropiat de nivelul din piața locală. Investițiile inițiale pentru o nouă piață vor fi între 100.000 și 200.000 de euro.

Tehnologiile folosite în plan internațional sunt similare și la fel de complexe ca cele din România, diferența constând în faptul că pentru celelalte limbi acuratețea e de aproximativ 95%, în timp ce pentru română acuratețea trece constant de pragul de 97%, ceea ce face ca transcripturile generate automat să fie aproape perfecte conform spuselor clienților noștri”, a adăugat Adrian Ispas.

Vatis Tech a fost înființată în anul 2020 de trei antreprenori români, cu experiență în dezvoltare software: Adrian Ispas, Emanuel Nazare și Alexandru Topală. Compania a trecut prin mai multe runde de finanțare în valoare totală de 850.000 de euro, prima în 2021, iar a doua în 2023.

Vatis Tech are în prezent peste 60 de clienți și parteneri din domenii diverse, iar până la finalul anului compania estimează dublarea acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: