Companiile din Marea Britanie plănuiesc cele mai mari creșteri salariale din 2012 și până în prezent pentru a acoperi deficitul de personal

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Angajatorii britanici se așteaptă să majoreze salariile angajaților lor cu cel mai mult din ultimii 11 ani, dar, potrivit unui sondaj publicat luni, o majorare de 5% a salariilor angajaților ar fi cu mult sub nivelul așteptat al inflației, scrie Reuters.

În condițiile în care Banca Angliei se teme că inflația ar putea fi mai greu de stăpânit dacă acordurile salariale vor continua să crească, Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) a declarat că 55% dintre recrutori au planificat să majoreze salariul de bază sau variabil în acest an, în condițiile în care se luptă să angajeze și să păstreze personalul pe piața forței de muncă din Marea Britanie.

Mediana salariilor anuale preconizate pentru 2023 a crescut la 5% – cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor CIPD în 2012 – de la 4% în cele trei luni anterioare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că au avut probleme în ocuparea posturilor vacante și aproape unul din trei se așteaptă la probleme similare în următoarele șase luni.

„Competențele și forța de muncă rămân limitate în fața unei piețe a muncii care continuă să fie surprinzător de dinamică, având în vedere contextul economic al creșterii inflației și al crizei asociate a costului vieții”, a declarat Jon Boys, economist senior pentru piața muncii la CIPD.

De asemenea, sondajul a arătat că diferența dintre așteptările salariale ale angajatorilor din sectorul public și cele ale angajatorilor din sectorul privat s-a mărit. Acordurile salariale planificate în sectorul public au scăzut la 2%, de la 3% în trimestrul precedent, față de 5% în sectorul privat, a precizat CIPD.

Rezultatele au evidențiat presiunea asupra nivelului de trai, în condițiile în care lucrători cheie, inclusiv asistenți medicali, profesori și personalul din transportul public, organizează o serie de greve din cauza salariilor și a condițiilor de muncă.

Guvernatorul Băncii de Economii, Andrew Bailey, și-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea cu privire la stabilirea salariilor, în ciuda semnelor că valul de inflație a trecut de partea cealaltă.

Inflația anuală a scăzut la 10,5% în decembrie, după ce în octombrie a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1%. Bailey a semnalat că presiunile inflaționiste sunt în continuare o sursă de îngrijorare, în ciuda faptului că BoE a majorat luna aceasta ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Sondajul trimestrial a arătat că recrutorii sunt mai dispuși să angajeze persoane care se întorc pe piața forței de muncă, inclusiv lucrători mai în vârstă și persoane cu probleme de sănătate.

CIPD a intervievat 2.012 angajatori între 3 și 25 ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: