Companiile Reţele Electrice a scos la licitație achiziţia de contoare inteligente pentru branşamente trifazate, cu o valoare maximă de 4,625 milioane euro

contoare energie electrica Sursa foto: Unsplash / Jason Richard

Companiile Reţele Electrice organizează, prin intermediul platformei publice SEAP, o licitaţie pentru achiziţia de contoare inteligente pentru branşamente trifazate, cu o valoare maximă de 4,625 milioane euro, în vederea continuării digitalizării reţelelor de distribuţie, creşterii rezilienţei şi flexibilităţii operaţionale şi a calităţii serviciilor oferite clienţilor, potrivit unui comunicat de presă.

„Contoarele inteligente stau la baza unei reţele de distribuţie reziliente, pentru că reprezintă senzorii pe care îi avem la nivelul reţelelor de joasă tensiune pentru a putea gestiona eficient fluxurile energetice, a avea în permanenţă o reprezentare corectă şi în timp real a funcţionării reţelei. Mai mult, integrarea contoarelor inteligente ne permite să dezvoltăm şi să oferim suport pentru noi servicii de piaţă, cum ar fi flexibilitatea, integrarea producţiei descentralizate şi a stocării de energie, elemente cheie în construirea unei reţele moderne şi sustenabile. Prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client, indiferent dacă acesta este consumator, producător sau prosumator, ne asumăm un rol esenţial în avansarea tranziţiei energetice în România prin crearea unui sistem energetic adaptabil la cerinţele viitoare”, a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Potrivit companiei, în cadrul licitaţiei vor fi achiziţionate maximum 17.000 contoare inteligente trifazate pentru Reţele Electrice Banat, 16.000 pentru Reţele Electrice Dobrogea şi 17.000 pentru Reţele Electrice Muntenia. Echipamentele trebuie să îndeplinească funcţionalităţile minime impuse de ANRE conform Ord. 177/ 2018. De asemenea, ele trebuie să utilizeze protocolul de comunicaţie Meters & More care suportă transferul bidirecţional de date în sistemele de contorizare, necesar, de exemplu, în cazul prosumatorilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Până la finalul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Reţele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins în sistemul de distribuţie de energie electrică din România. Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va ajunge la finalul anului 2024 la 53% pentru clienţii deserviţi de Reţele Electrice Muntenia, 50% pentru cei din Banat şi 59% pentru cei din Dobrogea, acestea, reprezentând cele mai mari procente de acoperire din întreaga ţară”, se transmite în comunicat.

„Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generaţiile vechi de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienţi. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă şi comunică activ cu sistemul central, clienţii au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real”, explică reprezentanţii Reţele Electrice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: