Companiile turcești își extind prezența pe piața energiei solare din România

Pe scurt

  • Tüpraş, prin Entek Elektrik, a achiziționat un proiect fotovoltaic de 214,3 MW în România, lângă București.
  • Defic Globe, un joint venture turcesc, a investit într-un proiect Scatec pentru două centrale solare cu o capacitate combinată de 190 MW, situate în județele Dolj și Olt.
  • România a devenit atractivă pentru investitorii străini în sectorul energiei solare, datorită unei piețe reînnoite și sprijinului prin licitații CfD.
Articolul integral continuă mai jos
default Foto: Defic Globe

Prin intermediul filialei sale Entek Elektrik, rafinăria turcă de țiței Tüpraş a finalizat achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,3 MW situat la nord de București. Defic Globe, o joint venture a YEO, bazată la Istanbul, în colaborare cu Emsolt Investments, a intrat într-un proiect pentru două centrale solare susținute de Contracte pentru Diferență (CfD), cu o capacitate de vârf totală de 190 MW, în România.

După revitalizarea pieței energiei solare în ultimii ani, România atrage investitori străini, inclusiv companii turcești, scrie Balkan Green Energy News. Acțiunile a două firme cu drepturi asupra unui proiect pentru o centrală solară de 214,3 MW în capacitate de vârf în România au fost transferate către Enspire Enerji, controlată de Entek Elektrik.

Actualizarea a fost publicată în scopuri de reglementare de către Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş), având în vedere că Entek este o filială a acesteia, iar Enspire este o ramură de investiții. Tranzacția a fost convenită în luna iunie. Vehiculele speciale de scop (SPV) achiziționate, Eco Sun Niculești și Euromec-Ciocănari, au aparținut companiei Econergy.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Suma inițială a fost de 32,9 milioane euro. Tüpraş a declarat că a revizuit această sumă la 33,2 milioane euro și că a plătit până acum 29,2 milioane euro.

Niculești este o comună situată la nord de capitala București, în județul Dâmbovița. Proiectul a obținut aprobarea tehnică de conectare în 2023 pentru 177 MW din partea operatorului sistemului de transmisie Transelectrica.

Defic Globe, joint venture turcesc, va construi și co-proprietăți două centrale fotovoltaice Scatec în România

Joint venture-ul turcesc Defic Globe are și noutăți recente din România. Deținut de YEO Technology (YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri), cu 51%, și Emsolt Investments, acesta a semnat un acord pentru o participație de 35% în proiectul Scatec pentru două centrale solare, precum și un contract de inginerie, achiziții și construcție (EPC).

Locațiile sunt în județele Dolj și Olt din sudul țării. Cele două facilități ar avea o capacitate combinată de 190 MW.

Scatec a spus că va deține 65% și va procura componentele cheie, care reprezintă aproximativ 30% din cheltuielile totale de capital (capex). Cel mai mare acționar al companiei norvegiene Scatec este Equinor. Scatec a mai dezvăluit că va furniza servicii de operare și întreținere (O&M) și managementul activelor.

Investiția este evaluată la 140 milioane euro. Închiderea financiară și începerea construcției sunt așteptate în a doua jumătate a anului, a declarat Scatec.

Este important de menționat că, luna trecută, compania a semnat un contract pe 15 ani cu Opcom, operatorul pieței de electricitate din România. Acesta acoperă 70% din producția estimată, în timp ce restul va fi oferit pe piața internă de energie electrică la nivel angro. Compania a câștigat sprijinul guvernamental în cadrul primelor licitații CfD din țară.

Defic Globe a finalizat prima sa centrală fotovoltaică în România în 2023.

România beneficiază de fundamente atractive ale pieței, o agendă clară de tranziție energetică și rute de vânzare stabilite prin licitațiile CfD, acorduri corporative de cumpărare a energiei (PPA) și o piață de electricitate matură, conform Scatec. Compania a indicat că va extinde colaborarea cu Defic Globe.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Turcii „dau năvală” în România. Giganții turci le suflă în ceafă celor mai mari jucători din sectoarele auto, e-commerce sau infrastructură

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.