Prin intermediul filialei sale Entek Elektrik, rafinăria turcă de țiței Tüpraş a finalizat achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,3 MW situat la nord de București. Defic Globe, o joint venture a YEO, bazată la Istanbul, în colaborare cu Emsolt Investments, a intrat într-un proiect pentru două centrale solare susținute de Contracte pentru Diferență (CfD), cu o capacitate de vârf totală de 190 MW, în România.
După revitalizarea pieței energiei solare în ultimii ani, România atrage investitori străini, inclusiv companii turcești, scrie Balkan Green Energy News. Acțiunile a două firme cu drepturi asupra unui proiect pentru o centrală solară de 214,3 MW în capacitate de vârf în România au fost transferate către Enspire Enerji, controlată de Entek Elektrik.
Actualizarea a fost publicată în scopuri de reglementare de către Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş), având în vedere că Entek este o filială a acesteia, iar Enspire este o ramură de investiții. Tranzacția a fost convenită în luna iunie. Vehiculele speciale de scop (SPV) achiziționate, Eco Sun Niculești și Euromec-Ciocănari, au aparținut companiei Econergy.
Suma inițială a fost de 32,9 milioane euro. Tüpraş a declarat că a revizuit această sumă la 33,2 milioane euro și că a plătit până acum 29,2 milioane euro.
Niculești este o comună situată la nord de capitala București, în județul Dâmbovița. Proiectul a obținut aprobarea tehnică de conectare în 2023 pentru 177 MW din partea operatorului sistemului de transmisie Transelectrica.
Defic Globe, joint venture turcesc, va construi și co-proprietăți două centrale fotovoltaice Scatec în România
Joint venture-ul turcesc Defic Globe are și noutăți recente din România. Deținut de YEO Technology (YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri), cu 51%, și Emsolt Investments, acesta a semnat un acord pentru o participație de 35% în proiectul Scatec pentru două centrale solare, precum și un contract de inginerie, achiziții și construcție (EPC).
Locațiile sunt în județele Dolj și Olt din sudul țării. Cele două facilități ar avea o capacitate combinată de 190 MW.
Scatec a spus că va deține 65% și va procura componentele cheie, care reprezintă aproximativ 30% din cheltuielile totale de capital (capex). Cel mai mare acționar al companiei norvegiene Scatec este Equinor. Scatec a mai dezvăluit că va furniza servicii de operare și întreținere (O&M) și managementul activelor.
Investiția este evaluată la 140 milioane euro. Închiderea financiară și începerea construcției sunt așteptate în a doua jumătate a anului, a declarat Scatec.
Este important de menționat că, luna trecută, compania a semnat un contract pe 15 ani cu Opcom, operatorul pieței de electricitate din România. Acesta acoperă 70% din producția estimată, în timp ce restul va fi oferit pe piața internă de energie electrică la nivel angro. Compania a câștigat sprijinul guvernamental în cadrul primelor licitații CfD din țară.
Defic Globe a finalizat prima sa centrală fotovoltaică în România în 2023.
România beneficiază de fundamente atractive ale pieței, o agendă clară de tranziție energetică și rute de vânzare stabilite prin licitațiile CfD, acorduri corporative de cumpărare a energiei (PPA) și o piață de electricitate matură, conform Scatec. Compania a indicat că va extinde colaborarea cu Defic Globe.
Citește și: