Competiția imobiliarelor în marile orașe din țară. Analiză: Timișoara depășește Cluj-Napoca la mai mulți indicatori/ Oradea câștigă teren. Unde se găsesc cele mai scumpe apartamente din țară?

bucuresti blocuri locuinte Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile cumpărătorilor și micilor investitori, arată o analiză a platformei Imobiliare.ro. Orașul a ajuns chiar să depășească prin mai mulți indicatori inclusiv una dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din România – Cluj-Napoca.

Oradea câștigă tot mai mult teren, inclusiv în contextul investițiilor publice semnificative făcute aici în ultimii ani. Orașul Arad avansează, la rândul său, în special în materie de costuri pentru cumpărători, dar chiar și în aceste condiții apartamentele continuă să fie ieftine în raport cu cele disponibile în celelalte orașe din regiune, arată analiza.

“Există o competiție nedeclarată între locuitorii orașelor din Banat și Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara. Arădenii au un complex în fața Timișoarei, iar Oradea dorește să devină o alternativă mai ieftină și cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca. Deși toate aceste orașe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanțe foarte mari pe piața rezidențială, cea mai evidentă în privința prețurilor. În Timișoara, unde se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca poți achiziționa o locuință premium”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Principalele caracteristici ale celor mai importante piețe rezidențiale din vestul țării la începutul lui 2024:

  • Timișoara atrage cel mai mare interes din partea cumpărătorilor care vor să achiziționeze apartamente, depășind la acest capitol Cluj-Napoca. Prețurile se mențin ușor sub media națională, lucru rar întâlnit în cazul principalelor piețe rezidențiale din România, iar salariile ce pot fi câștigate pe plan local sunt chiar mai mari față de cele pe care le poți obține în Cluj-Napoca. Anul trecut, Timișul s-a clasat pe locul al patrulea în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile, cu un pas în fața Clujului.
  • Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraș din vestul țării pentru cei care vor să-și cumpere un apartament, ci și cel mai scump din România, iar prețurile continuă să crească. Anul 2024 abia a început, iar pragul de 2.600 euro/mp util a fost depășit, un record la nivel național. Vestea bună pentru locuitori este că aici găsești în continuare cele mai multe oportunități de angajare, după cele disponibile în București. Vestea proastă este că oferta de locuințe disponibile la nivelul pieței rezidențiale se restrânge tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorări ale prețurilor locuințelor în 2024.
  • Oradea avansează considerabil, iar prețurile solicitate pe plan local pentru apartamentele scoase la vânzare încep să rivalizeze cu cele din Timișoara, chiar dacă piața este mai restrânsă. Procentual, scumpirile le depășesc pe cele din Cluj-Napoca. Investițiile au fost semnificative pe plan local, iar autoritățile anticipează că vor avea bugete importante de cheltuit și în 2024.
  • Arad rămâne un oraș mult mai accesibil pentru cumpărători față de Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea. În ciuda avansului substanțial din ultimul an, prețurile apartamentelor se mențin mult sub media înregistrată la nivel național. Numărul tranzacțiilor realizate cu imobile este destul de ridicat.
  • Aproape 10.000 de potențiali cumpărători și-au căutat, luna trecută, un apartament în Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, conform Imobiliare.ro.

Timișoara vs Cluj-Napoca – lupta orgoliilor. Mai mulți cumpărător gravitează spre orașul de pe Bega în timp ce prețurile ating un nou record în Cluj

Apartamentele din Timișoara au atras, la începutul acestui an, cu 18% mai mulți cumpărători față de cele din Cluj-Napoca. Interesul pentru acestea ar putea fi motivat inclusiv de prețurile mult mai bune practicate în orașul de pe Bega.

Aproximativ 4.600 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Timișoara pe Imobiliare.ro. În același interval, circa 3.900 de potențiali cumpărători și-au orientat căutările către apartamentele din Cluj-Napoca.

În medie, proprietarii și dezvoltatorii din Timișoara scot la vânzare apartamentele cu un preț de 1.518 euro/mp util, cu doar câțiva euro mai ridicat față de media națională, care se situează în jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La începutul anului trecut, cumpărătorii plăteau cu 4% mai puțin.

Locuințele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate după anul 2020, au înregistrat majorări mult mai semnificative ale prețurilor, cu circa 10%, în același interval de timp. Prețul mediu solicitat, în cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Cumpărătorii care sunt interesați, în schimb, de locuințele din Cluj-Napoca trebuie să se aștepte să plătească mult mai mult pentru a le achiziționa. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile pe plan local este cel mai ridicat din întreaga țară, luna ianuarie marcând atingerea unui nou record. Acesta a ajuns la 2.640 euro/mp util, fiind astfel cu 10% peste nivelul înregistrat în perioada similară a lui 2023.

Cu toate că apartamentele situate în blocuri vechi se vând la prețuri mai mici decât cele aflate în clădiri construite după 2020, avansul apărut la nivelul prețurilor a fost în cazul lor mult mai consistent.

Chiar dacă vedem prețuri mult mai mari în Cluj-Napoca față de Timișoara, locuitorii beneficiază și de unele avantaje. Circa 4.100 de locuri de muncă noi au fost disponibile pe plan local la începutul lui 2024, conform datelor eJobs. Găsim, astfel, aici cele mai multe noi oportunități de angajare, după cele existente în București. Județul Timiș, în schimb, se poziționează pe locul al cincilea în top, după Iași și Ilfov.

Pe de altă parte, angajații din Timiș sunt mai bine plătiți față de cei din Cluj, câștigul lor mediu net lunar fiind al doilea cel mai mare din țară, după cel înregistrat în Capitală, arată cel mai nou raport Review & Trends lansat eJobs. Astfel, dacă un salariat din București obține, în medie, lunar 5.000 de lei, un angajat al unei firme cu sediul în Timiș câștigă 4.700 de lei. Salariații din Cluj se poziționează pe locul al treilea, cu un câștig mediu net lunar de 4.500 de lei.

Județul Timiș se menține cu un pas în fața Clujului și în privința tranzacțiilor care au ca obiect case, terenuri sau apartamente, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În 2023, au fost vândute 29.530 de imobile pe piața locală, județul fiind al patrulea la acest capitol din țară, după București, Ilfov și Brașov. Județul Cluj s-a aflat pe poziția a cincea în clasamentul național cu circa 29.330 de imobile vândute.

Oradea și Arad, poli secundari de dezvoltare în vestul țării. Investiții considerabile și scumpiri semnificative ale prețurilor la începutul anului 2024

Chiar dacă piața rezidențială este mai restrânsă în Oradea, cererea se menține la un nivel bun, iar prețurile cresc accelerat ajungând să rivalizeze în ultima perioadă cu cele solicitate în Timișoara. Procentual, însă, scumpirile le depășesc pe cele întâlnite în Cluj-Napoca.

Aproape 1.000 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Oradea pe Imobiliare.ro. Dacă la începutul anului trecut proprietarii și dezvoltatorii solicitau un preț mediu la vânzare de 1.322 euro/mp util, în prima lună din 2024 acesta a ajuns deja la 1.500 euro/mp util. Discutăm, astfel, despre o majorare cu aproape 14% în 12 luni, în timp ce în Cluj-Napoca s-au putut observa scumpiri cu circa 10% în același interval de timp. Avansul este, totodată, unul dintre cele mai semnificative înregistrate în rândul marilor centre regionale analizate de Imobiliare.ro.

Orașul devine tot mai atractiv în contextul investițiilor realizate pe plan local de-a lungul ultimilor ani, în mare parte din fonduri europene. Noi investiții sunt așteptate și în 2024, bugetul previzionat fiind de circa 2,1 miliarde de lei, cu cele mai mari alocări dedicate domeniului infrastructurii, conform informațiilor prezentate recent de Consiliul Județean Bihor. Trenuri metropolitane, achiziția de autobuze electrice și dezvoltarea zonei din vecinătatea aeroportului, toate sunt deja pe lista autorităților.

Prețuri mai mari plătesc și cumpărătorii din Arad. Un avans cu aproape 2% a putut fi observat în ianuarie 2024 față de ultima lună a anului trecut. Dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023, avansul este unul mult mai consistent, cu aproape 8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la ora actuală pentru apartamentele din Arad a ajuns la 1.077 euro/mp util. În ciuda scumpirilor, apartamentele se vând cu mult sub media de preț înregistrată la nivel național, de 1.510 euro/mp util.

Județul Arad s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, atrăgând investiții importante din domeniul privat pe segmentul logistic. Una dintre principalele firme de curierat din țară și-a deschis aici primul hub internațional dedicat e-commerce-ului, unul dintre marii producători de materiale de construcții a deschis o nouă stație de agregate pe plan local, iar de curând s-au primit, tot aici, aprobările pentru lansarea celui mai mare parc fotovoltaic din România.

La evoluția segmentului rezidențial s-au implicat mai mulți dezvoltatori prezenți și în alte centre regionale mari ale țării, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Oferta rămâne însă una destul de limitată, motiv pentru care cererea se menține, de asemenea, la un nivel mult mai jos față de cea aferentă orașului Oradea.

În materie de tranzacții, județul Arad a ocupat, potrivit datelor ANCPI, abia locul al 13-lea anul trecut cu aproape 14.500 de imobile vândute, în timp de județul Bihor s-a clasat pe locul 8 la nivel național cu circa 18.300 de imobile vândute.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. miramas, nu a mai platit boc sponsarizari sa se scrie de bine de cluj? sau aici chiar ii vb de jurnalism liber? stiti ca de obicei platea articole sa laude clujul….va rog nu laudati Timisoara, ii bine asa, oricum preturile sunt prea ridicate

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.