Complexul Energetic Oltenia reia negocierile pentru asocierea cu Tinmar Energy în vederea construirii a 4 parcuri fotovoltaice / Negocierile fuseseră oprite luna trecută de CE Oltenia

complexul-energetic-oltenia

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, decide reluarea negocierilor pentru asocierea cu Tinmar Energy, pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de aproximativ 280 MW,  se arată într-un comunicat al CE Oltenia.

Compania a anunțat că ”Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăţi mixte pe acţiuni pentru implementarea proiectelor privind capacităţi noi mai puţin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare şi Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană. Acest lucru este posibil după ce acţionarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecţie pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât şi reluarea procedurii de selecţie într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăţi mixte pe acţiuni pentru implementarea proiectelor”, a anunţat compania.

Pe 12 octombrie 2022, acţionarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacţiei negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această nouă decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis şi poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni şi condiţii. Societăţile pe acţiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de circa 280 MW şi a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

”Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiţii ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce priveşte adăugarea de capacităţi noi pentru tranziţia la surse de energie mai puţin poluante şi pentru restabilirea viabilităţii CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Naţional”, mai arată compania.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2.595 MW şi care oferă energie de bază în Sistemul Energetic Naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din SEN.

Principalii acţionari sunt Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %). Cifra de afaceri este de 3,3 miliarde lei.Compania are peste 11.000 angajaţi.

Tinmar Energy este primul furnizor care a vrut să renunțe la o parte din clienți, pentru că nu și-ar permite achiziția de energie, după cum a scris Economedia aici.

Compania a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 3.568.309.044 (peste 730 de milioane de euro), cu o creştere de 62% faţă de anul 2020. Totodată, profitul companiei a fost de aproximativ 28,5 milioane de euro, cu 27% mai mare faţă de anul 2022.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *