CONAF: Băncile românești sunt stabile, dar creditează ezitat. S-ar putea să evităm o criză bancară, dar nu vedem cum am putea evita o criză a creditării, susţinută de o strategie a precauţiei excesive

banca, credit, calcule, calculator

Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) transmite că băncile românești sunt stabile, dar creditează ezitat, iar această perspectivă îngrijorează mediul de business deoarece este posibilă evitarea unei crize bancare, însă reprezentanții CONAF nu văd cum ar putea evita o criză a creditării, susţinută de o strategie a precauţiei excesive, transmite confederația într-un comunicat de presă.

Reprezentanții CONAF transmit că riscul unei crize bancare este, deocamdată, relativ mic, atât în România cât şi în Uniunea Europeană, însă băncile trebuie să-şi calibreze atent politica de creditare şi să susţină economia românească, întrucât strategia precauţiei excesive poate arunca economia în recesiune.

„În acest moment, băncile europene sunt preocupate de evitarea problemelor şi una dintre strategiile din agenda lor este precauţia. Vor credita mai puţin, mai rar şi mai prudent. Vor evita creditarea domeniilor considerate riscante. În acest context în care băncile româneşti nu finanţează suficient mediul privat de afaceri, care ar putea fi efectele unei atitudini şi mai restrictive, dictată de strategia grupurilor financiare mamă, de evitare a riscurilor în perioade de volatilitate şi turbulenţă? Această perspectivă ne îngrijorează deoarece s-ar putea să evităm o criză bancară, dar, în opinia membrilor CONAF, nu vedem cu am putea evita o criză a creditării, susţinută de o strategie a precauţiei excesive. Pentru că, până la urmă, dobânzile acestea extrem de mari aplicate creditelor în piaţa bancară românească acoperă toate riscurile şi au produs profituri imense în raport o creditare atât de ezitantă”, se arată în analiza citată.

CONAF transmite că rămâne un partener serios al băncilor, dar le cere acestora să-şi calibreze atent politica de creditare şi să susţină economia românească.

„Până la urmă s-ar putea ca absorbţia ineficientă a banilor europeni să fie un efect indirect al subdezvoltării unor afaceri care n-au acces la creditare. Nu susţinem suprataxarea profiturilor băncilor, vrem însă să observăm cum băncile au încredere în afacerile româneşti şi le finanţează serios, consistent, pe termen lung şi la costuri rezonabile. Pentru bunăstarea comună, 200 de miliarde de lei este o sumă mult prea mică pentru a susţine o creşterea economică, cel mult poate întreţine stagnarea. Evident, înăsprirea creditării va elibera mai mulţi bani pentru plasamente în titluri de stat, care nu-i aşa, nu sunt riscante. Însă o reducere mai puternică a unei creditări atât de ezitante va lovi, indirect, chiar bugetele statului, deoarece ar aşeza economia românească pe drumul spre recesiune”, relevă sursa citată.

Reprezentanții CONAF transmit că, în esenţă, atât în România, cât şi în Uniunea Europeană riscul unei crize bancare este, deocamdată, relativ mic.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *