Concert rock spectaculos cu 5.000 de spectatori în Barcelona. Obiectivul experimentului clinic: Pot fi organizate concerte sigure în pandemie?

Concert in Barcelona

Aproximativ 5.000 de oameni au participat sâmbătă seara la un concert rock în Barcelona, după ce au fost supuși unui test rapid anti-Covid, scrie Reuters. Este vorba de un experiment organizat de un grup de promotori din industria muzicală și un spital local, care încearcă să vadă dacă dacă se pot organiza concerte în siguranță, în vremea coronavirusului.

Spectatorii, toți cu măști, s-au îmbrățișat, au dansat și au cântat la concertul trupei Love of Lesbian care a avut loc în sala de concerte Palau Sant Jordi.

“A fost spectaculos. Ne-am simțit în siguranță tot timpul. Am fost în primul rând și ne-a lipsit asta foarte mult,” a declarat Salvador, 29 de ani, după concert. “Suntem foarte mândri că am avut șansa să participăm. Sperăm că este primul din multe.”

În scene care au părut suprarealiste după un an de distanțare socială, fanii au dansat unul lângă altul, dar marea de figuri acoperite cu măști de protecție amintea că nu viața nu a revenit la normalitatea dinaintea coronavirusului.
Concertul a avut loc cu aprobarea autorităților și își propune să testeze dacă astfel de evenimente pot fi organizate în siguranță.

“Va fi mai sigur să fii în Palau Sant Jordi decât să mergi pe stradă,” a afirmat unui dintre organizatori, Jordi Herreruela, pentru Reuters, înainte de concert.

80 de asistente medicale, îmbrăcate în costume de protecție, au testat spectatorii în trei locații.

Până la jumătatea zilei, trei dintre cei 2.400 de oameni care fuseseră testați au fost descoperiți pozitivi și nu au putut participa la concert.

Testele și măștile FFP2 au fost incluse în prețul biletelor, care a variat între 23 și 28 de euro.

Timp de 14 zile, spectatorii vor fi monitorizați pentru a vedea dacă vreunul s-a infectat cu Covid, a explicat pentru Le Monde Josep Maria Llibre, doctor la spitalul Germans Trias i Pujol de Badalone.

În decembrie, echipa sa a organizat un proiect pilot într-o sală din Barcelona cu 500 de spectatori testați în prealabil. 14 zile mai târziu, nicio persoană nu contactase virusul.

Obiectivul acestei experiențe este de a „descoperi cum putem trăi cu Covid și să organizăm concerte de o manieră sigură”, a explicat Ventura Barba, director executiv al festivalului Sonar din Barcelona și unul dintre organizatorii evenimentului.

Industria muzicală europeană a pierdut 76 % din cifra sa de afaceri în 2020.

 

Captura YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.