Concluziile FMI după vizita în România: Instituția recomandă reducerea suplimentară a pragului pentru microîntreprinderi, un eventual impozit progresiv și să crească impozitul pe proprietate / Deficitul va trece de 6% în următorii ani, din cauza noii legi ai pensiilor

sediu FMI Sursa foto: Worldatlas.com

Fondul Monetar Internațional susține că deficitul bugetar din România va trece de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) în următorii ani, din cauza noii legi ai pensiilor și spune că sunt necesare noi măsuri pentru a-l reduce, recomandând reducerea suplimentară a pragului pentru microîntreprinderi și un eventual impozit progresiv.

  • Principalele măsuri recomandate de FMI:
  • (i) Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.
  • (ii) Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.
  • (iii) Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.
  • (iv) Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
  • (v) Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

FMI susține că, în ciuda veniturilor suplimentare obținute din măsurile fiscale introduse în septembrie 2023, proiectează acum deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Instituția spune, astfel că, vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile.

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în perioada 29 ianuarie – 1 februarie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform FMI, deficitul bugetar pentru 2023 este estimat la aproximativ 5,75% la sută din PIB, ceea ce este cu mult peste nivelul prevăzut inițial în buget (4,4 la sută din PIB).

„Reforma sistemului de pensii recent promulgată face ca sistemul de pensii să fie mai echitabil și reduce cheltuielile pe termen lung, dar se preconizează că va genera costuri fiscale suplimentare mari, de aproximativ 1,5 la sută din PIB, în anii următori”, arată instituția.

Astfel, FMI spune că este necesară o consolidare fiscală eficientă pentru a restabili soliditatea finanțelor publice și că va trebui ca deficitele fiscale – proiectate la 6 % sau mai mult – să scadă sub 3 % din PIB pe termen mediu pentru a stabiliza datoria publică, a asigura o finanțare accesibilă pe piață și a sprijini plata continuă a fondurilor UE.

„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția cea bună, dar este nevoie de mai mult”, arată instituția.

Însă FMI subliniază că în conceperea și punerea în aplicare a modificărilor politicii fiscale, predictibilitatea este esențială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.