Confederația patronală Concordia critică modificarea Legii privind dialogul social: “Noul cadru pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă și conflicte de muncă”

greva Foto: wikihow.ro

Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii privind dialogului social va permite transferul dreptului de negociere de la nivelul angajaților unei companii către sindicatele la nivel de sector sau național și va avea doar consecințe negative, spune președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu. Acesta transmite mesajul în contextul în care proiectul de ordonanță de urgență apare pe agenda ședinței Guvernului României de astăzi.

“Cu greva din sistemul de educație pe fundal, Guvernul se pregătește să adopte o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii Dialogului Social, după ce de abia în noiembrie anul trecut patronatele și sindicatele ajunseseră la un compromis dificil pe marginea ei (fiind un jalon în PNRR). Sub pretextul corectării unor erori care s-au strecurat în legea din Parlament, acel compromis va fi dat peste cap fără ca asta să servească în vreun fel consolidării dialogului social. Las la o parte limbajul tehnic și spun cât se poate de deschis din partea Concordia că ceea ce vedem în acest OUG este dorința confederațiilor sindicale la nivel național sau sectorial de a intra cu bocancii în negocierile de la nivelul fiecărei companii”, a declarat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

Acesta spune totuși că confederațiile sindicale sunt parteneri la nivel național, la fel cum federațiile sindicale sunt partenerii organizațiilor patronale la nivel de sector. “La aceste niveluri am fost și suntem deschiși să negociem. Legea adoptată anul trecut ușura acest proces. Aceste organizații nu au însă ce căuta la nivel de unitate (companie), căci nu au cum să înțeleagă particularitățile fiecărei firme și se vor comporta precum un elefant în camera cu porțelanuri. Confederațiile sindicale trebuie să sprijine și să contribuie la formarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate, acolo unde angajații doresc asta, nu să se substituie lor. Acest transfer al dreptului de negociere de la nivelul angajaților unei companii către sindicatele la nivel de sector sau național va avea doar consecințe negative. La nivel de companii, ne vom pierde interlocutorii legitimi, sindicatele, fie că sunt reprezentative sau nu. Asta se întâmplă în contextul în care noua lege oricum mută substanța dialogului social dinspre negociere spre conflict, tot la cererea sindicatelor. Concordia, în numele membrilor săi, a avizat negativ acest proiect de OUG la Consiliul Național Tripartit, în Comisia de Dialog Social și astăzi în Comitetul Economic și Social. Ne menținem această poziție, chiar și în condițiile în care suntem singura voce ce avertizează cu privire la această anomalie pe cale de a fi impusă de lege. Noul cadru al dialogului social pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă și conflicte de muncă, fără a putea garanta pacea socială. Dialogul social trebuie să rămână un instrument care împinge societatea spre progres și să nu pierdem din vedere că atunci când ușa dialogului și a negocierilor constructive se închide, se deschide calea protestelor”, a transmis Șucu.

Foto: wikihow.ro

Comentarii

  1. De ce sa ridicam noi bocancu de pe gatul salariatilor? Ca vine sinducatul ? … pai noi nu vrem…. suntem obisnuiti sa lucram cu sclavi nu pute sa stam la masa negocierilor ca parteneri egali… noi dam banu noi dictam…. hai sictir … mars la Rapid si fa acolo legea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *