Conferința COP26 adoptă Pactul pentru accelerarea luptei împotriva schimbărilor climatice / ONG-urile acuză un acord „slab”, după un „dialog al surzilor”

uzine fabrici schimbari climatice vreme Sursa foto: Pixabay

„Pactul pentru climat de la Glasgow” a fost adoptat sâmbătă seara de circa 200 de delegații internaționale, după două săptămâni de negocieri dure și cu o zi întârziere față de calendarul inițial, potrivit Le Figaro.

Destinat să accelereze lupta împotriva încălzirii climatice, acesta nu asigură totuși limitarea încălzirii la 1,5°C și nu răspunde așteptărilor celor mai sărace țări în ceea ce privește ajutorul financiar. „Catastrofa climatică bate în continuare la ușă”, a reacționat secretarul general al ONU Antonio Guterres. Conferința COP26 s-a soldat cu „pași înainte bineveniți, dar nu este suficient”.

Pactul adoptat sâmbătă îndeamnă țările să-și asume obiective mai ambițioase în ceea ce privește reducerea gazelor cu efect de seră, începând cu anul viitor. Această accelerare a calendarului (acordul de la Paris prevede angajamente actualizate la fiecare cinci ani) este una dintre deciziile majore ale textului, care evocă angajamente pentru „circumstanțe anuale specifice”, o formulă destul de vagă care ar putea permite țărilor să nu o aplice, după cum avertizează ONG-urile..

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Tot pentru prima oară, textul evocă necesitatea de a ataca problema cărbunelui și a „subvențiilor pentru energiile fosile” responsabile pentru marea majoritate a emisiilor de gaze cu efect de seră. Un semnal puternic. Dar ceea ce putea fi cel mai mare avans al COP26 a fost revizuit în ultimul moment, sub presiunea mai multor țări, în principal China și India. În cele din urmă, declarația finală cere țărilor să „accelereze eforturile pentru a reduce progreisv” folosirea „cărbunelui fără sisteme de capturare” a dioxidului de carbon și nu mai cere „renunțarea progresivă” la acest combustibil.

Înainte de vot, delegația elvețiană s-a declarat „dezaamăgită” de această modificare de ultim moment, susținută de numeroase delegații. Vizibil emoționat, președintele COP, Alok Sharma, s-a declarat „profund dezolat”. „Este vital să protejăm acest text”, a spus el. „Este moale, este slab iar obiectivul de 1,5°C de-abia trăiește, dar există un semnal legat de sfârșitul erei cărbunelui. Și este important” a comentat Jennifer Morgan, director Greenpeace International.

În ceea ce privește chestiunea explozivă a finanțării climatului, textul îndeamnă țările dezvoltate cel puțin să dubleze, până în 2025, contribuția colectivă la finanțarea adaptării la schimbările climatice în raport cu nivelurile din 2019 pentru țările în curs de dezvoltare. Aceasta în condițiile în care țările dezvoltate nu și-au respectat promisiunea din 2009 de a majora ajutorul climatic pentru țările din sud la 100 de miliarde de dolari între 2020 și 2025.

Țările dezvoltate, începând cu SUA, au fost reticente la un text mai dur, temându-se de consecințe juridice. Sâmbătă, țările vulnerabile au sfârșit prin a ceda și pactul de la Glasgow prevede doar punerea în practică a unui „dialog pe doi ani” asupra acestui subiect. „COP26 se închide azi cu sentimentul unui dialog al surzilor între țările poluatoare și țările vulenrabile”, a reacționat Fanny Petitbon, expert asupra climatului la ONG-ul CARE. Aceste țări „ies dezamăgite, frustrate și în special lipsite de arme în fața celor mai grave consecințe ale schimbărilor climatice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: