România va primi bani nerambursabili prin PNRR pentru reformarea sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier ceea ce va implica investiții într-o campanie națională de împădurire și reîmpădurire, iar până la 30 iunie 2026, România va trebui să împădurească sau să reîmpădurească 56.700 ha de teren. Totodată, până la acea dată, vor fi create 3,15 milioane mp de noi zone de păduri urbane, în conformitate cu cerințele legale prevăzute în Strategia forestieră națională. De aceea, până în 2023 ar trebui să fie plantați cel puțin 500.000 de mp de păduri urbane.
„Împădurirea urbană se va realiza printr-o abordare la nivel de peisaj care contribuie la conectarea cu zonele naturale sau seminaturale și va pune accent pe conectarea habitatelor prin infrastructuri verzi și coridoare ecologice. Selectarea speciilor va ține seama de rolul acestora în curățarea aerului și în furnizarea altor servicii ecosistemice în zonele urbane”, scrie în documentul aprobat de Comisia Europeană.
În ceea ce privește pepinierele, planul este ca până în 30 septembrie 2024 să existe și să fie operaționale cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate, în conformitate cu cerințele legale stabilite în Strategia forestieră națională. Producția de material de reproducere se va concentra pe speciile și ecotipurile de arbori care sunt adecvate pentru viitoarele condiții climatice preconizate din România.
„Obiectivul acestei investiții este de a crea noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice prin identificarea și evaluarea terenurilor, finanțarea împăduririi și lucrărilor de îngrijire a plantațiilor și creșterea suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație și în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție”, se mai arată în PNRR.
Mai mult, Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, ca prin PNRR, să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru al anului 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic și reducerea consumului de lemn ca sursă de combustibil în acest sector.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural. Astfel, statul român și-a asumat ca țintă, pânâ în T4 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire.