Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu: Criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia / Poate că este momentul unei revizuiri a calendarului european de „înverzire” a economiei

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu salută, într-o postare pe blogul personal, recenta decizie a Comisiei Europene de adoptare a Actului delegat privind includerea energiei nucleare şi a gazelor naturale în taxonomia europeană. Cosmin Marinescu consideră că criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia şi apreciază că poate este momentul unei revizuiri de tip fine-tuning a calendarului european de „înverzire” a economiei sau chiar momentul unei reevaluări a instrumentelor şi mecanismelor prin care alegem să parcurgem drumul asumat al tranziţiei verzi.

”Este de salutat recenta decizie a Comisiei Europene de adoptare a Actului delegat privind includerea energiei nucleare şi a gazelor naturale în taxonomia europeană. Această decizie este şi rezultatul demersurilor pe care România le-a întreprins, consecvent, la nivelul Consiliului European. Astfel se deschid oportunităţi esenţiale pentru următorii ani, care pot asigura consolidarea securităţii energetice a Uniunii, prin exploatarea înţeleaptă şi echilibrată a surselor comunitare de energie”, spune Comin Marinescu, potrivit News.ro.

El arată că ”este un moment deosebit de important, am putea spune chiar decisiv, pentru implementarea cu celeritate a proiectelor strategice ale României, atât în domeniul gazelor naturale din offshore, cât şi în domeniul energiei nucleare”.

Consilierul prezidenţial afirmă, despre ”creşterea fără precedent a preţurilor energiei în UE, că demonstrează faptul că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeaşi problemă”.

Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în afara Uniunii”, mai afirmă Marinescu, precizând că ”dependenţa puternică a UE de importurile de energie s-a menţinut în continuare, în ciuda faptului că, în ultimii 10 ani, producţia de energie din surse regenerabile a crescut continuu la nivelul Uniunii”.

Potrivit lui Cosmin Marinescu, ”dincolo de impactul său inflaţionist, criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia şi măsurile restrictive aferente acestora”.

”În România, creşterea puternică a preţurilor la energie este atât rezultatul factorilor externi, precum creşterea exponenţială a preţului certificatelor de emisii, cât şi al factorilor interni, precum ponderea nefiresc de mare a energiei tranzacţionate pe piaţa spot (PZU), aşa cum am arătat în analiza publicată la începutul crizei energetice. La nivel european, modul de rezolvare a crizei preţurilor la energie va prefigura şi viitorul economic al Uniunii. Poate că este momentul unei revizuiri de tip fine-tuning a calendarului european de «înverzire» a economiei sau chiar momentul unei reevaluări a instrumentelor şi mecanismelor prin care alegem să parcurgem drumul asumat al tranziţiei verzi, unul care pare tot mai ambiţios şi provocator – în oglinda vremurilor”, precizează consilierul.

El mai arată că, ”indiferent de scenarii, trebuie să ne asigurăm, totuşi, că de eforturile necesare tranziţiei verzi nu profită tocmai competitorii noştri de pe piaţa mondială, în timp ce nota de plată împovărează cetăţenii şi economiile europene”.

”Devine tot mai evident faptul că, în raport de criza energetică, deciziile de astăzi configurează poziţia UE pe harta competitivităţii globale pentru următoarele decenii”, spune în analiză Cosmin Marinescu.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Comentarii

 1. Declaratii!
  Vorbe in vant!
  Sa infieram cu mânie proletară criza!
  Nu spune nimeni ca oamenii distrug natura, planeta pentru ca la butoane sunt niste iresponsabili cu orgolii!
  In mod normal foarte repede se vor epuiza resursele de energie din cauza exploatarii nechibziite a omului!
  Si padurile se defriseaza!
  Pas cu pas!
  😓

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *