Consiliul Concurenței anunță ieftinirea laptelui românesc, cu cel puţin 20%, de la 1 mai

lapte magazin

Toţi retailerii din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, de la 1 mai, iar în perioada următoare vor negocia cu fiecare procesator cu care colaborează, a anunţat Consiliul Concurenţei.

“Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente. Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Potrivit sursei citate, acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele proaspăt de consum urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă a reprezentanţilor fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.

Astfel, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Autoritatea de concurenţă s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe, astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Acordul trebuie să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discounturi de cel puţin 10%.

Consiliul Concurenţei a precizat că va monitoriza această iniţiativă împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze Monitorului Preţurilor la Alimente, platforma online care afişează preţurile produselor alimentare.

În funcţie de rezultatele monitorizării, autoritatea de Concurenţă va discuta cu reprezentanţii Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.

Măsurile anunțate de autorități au fost criticate, însă, de reprezentanții patronatelor și fermierilor. Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a atras atenția că există mai multe probleme ale modului în care autoritățile vor să pună în practică această măsură. Astfel, spune Cojocaru pentru Economedia, prețul la raft e politica fiecărui comerciant și nu este nevoie de intervenția statului.

La rândul lor, fermierii spun că nu mai au de unde să mai ofere alte scăderi de preț, în condițiile în care, spune Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Holstein RO, de la prima întâlnire de la guvern din luna aprilie pe tema ieftinirii laptelui, ei au scăzut deja prețul de două ori.

El a explicat că în piața achizițiilor sunt praticate acum următoarele prețuri: 1 – 1,2 lei pentru laptele spot, 1,5 lei –  1,85 lei pentru laptele cu contract și 2-2,2 lei pentru laptele cu contractele în derulare. Dar acest prețuri sunt sub costurile de producție, susține Lupu.

„Noi lucrăm deja mult sub costurile de producție, producem laptele cu 2,5 – 2,7 lei pe litru în cele mai bune situații. Absolut toți fermierii sunt pe pierdere. Nu mai putem duce prețul în jos, doar să îl dăm pe gratis!”, a mai spus Ionuț Lupu pentru Economedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *