Consiliul European a decis achiziţia voluntară în comun de gaze naturale. Nu a fost totuși introdusă agrearea obligatorii a cererii pentru 15% din necesarul de umplere a depozitelor

gaze Sursa foto: Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Belgia. Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat discutarea unor măsuri suplimentare în domeniul energiei pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi scăderii preţurilor, corelate cu măsuri de coordonare în domeniul economic, şi situaţia din Ucraina în contextul escaladărilor recente ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale, scrie News.ro.

De asemenea, au mai fost abordate relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea viitorului Summit între Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), relaţia cu China şi stadiul pregătirilor pentru cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh (COP27).

Liderii europeni au discutat subiectul energiei în conexiune cu situaţia economică şi măsurile de coordonare, pentru a asigura rezilienţa economiilor europene. În contextul utilizării energiei ca armă de către Federaţia Rusă, a fost reafirmată hotărârea Uniunii Europene de a acţiona unit pentru a proteja cetăţenii şi întreprinderile şi de a lua măsurile necesare în regim de urgenţă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În acest sens, liderii europeni au solicitat Consiliului Uniunii Europene şi Comisiei Europene să adopte cât mai urgent posibil decizii legislative care să ţină seama de diferitele mixuri energetice, de circumstanţele naţionale ale statelor membre, precum şi de impactul acestora asupra contractelor existente.

O primă decizie vizează achiziţia voluntară în comun de gaze naturale, cu excepţia agregării obligatorii a cererii pentru 15% din necesarul de umplere a depozitelor, şi accelerarea negocierilor cu parteneri de încredere, utilizând Platforma energetică a UE, deschisă şi Balcanilor de Vest şi statelor asociate din cadrul Parteneriatului Estic.

„Alte decizii se referă la dezvoltarea unui nou indice de referinţă complementar, până la începutul anului 2023, care să reflecte cât mai corect condiţiile de pe piaţa gazelor, precum şi introducerea unui coridor dinamic temporar al preţurilor pentru tranzacţiile cu gaze naturale, pentru a limita episoadele de creştere excesivă a acestora. De asemenea, se va avea în vedere un cadru temporar la nivelul Uniunii, care să limiteze preţul gazului folosit pentru producerea de energie electrică, cu abordarea impactului financiar al unei astfel de măsuri. În acelaşi timp, se urmăreşte îmbunătăţirea funcţionării pieţelor de energie în sensul creşterii transparenţei şi a eliminării factorilor care amplifică volatilitatea preţurilor gazelor naturale, simplificarea procedurilor de acordare a autorizaţiilor pentru a impulsiona dezvoltarea surselor regenerabile, precum şi identificarea de măsuri de solidaritate energetică în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale şi intensificarea eforturilor de a economisi energie”, arată sursa citată.

Toate instrumentele relevante la nivel naţional şi european trebuie mobilizate pentru a consolida rezilienţa economiilor, cu menţinerea competitivităţii Uniunii Europene la nivel global, a unor condiţii de concurenţă echitabilă şi a integrităţii Pieţei Unice. Consiliul European a exprimat angajamentul pentru o coordonare strânsă şi a evidenţiat importanţa soluţiilor comune la nivel european, acolo unde este adecvat.

În plus, liderii europeni au reiterat necesitatea intensificării investiţiilor în eficienţă energetică şi infrastructură energetică pregătită pentru viitor, inclusiv pentru interconectări, depozite de gaze naturale şi tehnologii inovatoare pentru energie regenerabilă. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieţei de energie electrică şi a solicitat progrese suplimentare în ceea ce priveşte Uniunea Energiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut în cadrul reuniunii că o abordare coordonată şi rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie. În acest sens, a exprimat aprecierea pentru noul set de măsuri avansate de Comisia Europeană pentru a ameliora nivelul preţurilor la energie, arătând că acestea răspund inclusiv elementelor solicitate de România şi reprezintă un pas considerabil înainte, care va necesita consolidare în continuare.

Preşedintele României a arătat, totodată, că este necesară o abordare care să vizeze atât acţiuni pe termen scurt pentru ţinerea sub control a nivelului preţurilor, cât şi o abordare pe termen lung, orientată spre viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: