Consiliul IMM-urilor se opune schimbării regimului de impozitare

Redacția dec. 16, 2021 0 comentarii
calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se opune ferm schimbării regimului de impozitare a microîntreprinderilor, îşi exprimă susţinerea pentru păstrarea sistemului actual de încadrare a firmelor în această categorie şi trage un semnal de alarmă asupra riscului ieşirii de pe piaţă a unor microîntreprinderi, potrivit unui comunicat al organizaţiei citat de Agerpres.

“În cadrul PNRR sunt menţionate modificări ale sistemului de impozitare a microîntreprinderilor astfel: în Partea II. Componenta 8 – Reforma fiscală şi reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistenţă tehnică pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunţă cu titlu de exemplu ‘reducerea treptată a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microîntreprinderi. La acest moment şi pe baza datelor existente intern, se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal, după cum urmează: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3”, se spune în comunicat.

CNIPMMR menţionează că, în condiţiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor menţionate în PNRR, este puţin probabil să existe încasări suplimentare la bugetul de stat, în practică veniturile încasate la bugetul de stat diminuându-se cu sumele care nu vor mai fi plătite sub forma impozitului pe venit.

În acelaşi timp, organizaţia precizează că introducerea impozitului de 16% pe profit conduce la diminuarea sumelor aflate la dispoziţia antreprenorilor, ceea ce se transpune în lipsa de lichidităţi, creditare scăzută, investiţii reduse, pierderea competitivităţii, dispariţia unor microîntreprinderi.

“Având în vedere cele menţionate mai sus, atragem atenţia asupra următoarelor aspecte: impozitul pe profit este o chestiune incertă deoarece în condiţiile actuale ale creşterilor de preţuri la energie, materie primă, materiale de construcţii, tot mai multe societăţi pot înregistra pierderi. În schimb, impozitarea veniturilor microîntreprinderilor este certă, uşor cuantificabilă şi mai puţin birocratică pentru acestea; deşi se vorbea despre introducerea aşa-numitei ‘taxe de solidaritate’ aplicată multinaţionalelor, s-a ajuns în situaţia în care microîntreprinderile să plătească; se încalcă dispoziţiile Codul Fiscal care dispun că orice modificare trebuie făcută cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, modificarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor se va face printr-un act normativ din decembrie 2021 cu aplicare de la 01 ianuarie 2022; modificarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor, în plină criză epidemiologică care a afectat mediul de afaceri şi la mai puţin de 6 ani, conduce la un mediu economic lipsit de stabilitate şi predictibilitate; nu a fost efectuat Testul IMM care este obligatoriu potrivit Legii 346/2004 pentru toate proiectele de acte normative cu impact asupra IMM-urilor”, se arată în comunicat.

Potrivit CNIPMMR, în Raportul semestrial de ţară se menţionează că România are un grad scăzut de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat şi se propune eficientizarea colectării acesta şi nu creşterea impozitării mediului economic.

“CNIPMMR se opune ferm schimbării regimului de impozitare a microîntreprinderilor, îşi exprima susţinerea pentru păstrarea sistemului actual de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor şi trage un semnal de alarmă asupra riscului ieşirii de pe piaţă a unor microîntreprinderi”, se mai spune în comunicat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.