Consiliul Național pentru IMM-uri (CNIPMMR) respinge scăderea pragului pentru microîntreprinderi, de la 500.000 la 100.000 de euro, așa cum propune Comisia Europeană, afirmând că măsura va face ca impozitele plătite de aceste companii să se majoreze cu 600 milioane lei, urmând ca ele să fie transferate în prețuri.
Dacă pragul pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, firmele care nu se mai încadrează la microîntreprindere vor plăti un impozit de 16% pe profit, în loc de 3% pe venit.
CNIPMMR susține că, raportat la profitul de aproximativ 24 de miliarde de lei obținut de microîntreprinderi cu venituri între 500.000 – 2.500.000 lei (100.000 – 500.000 de euro), în anul 2022, rezultă că acestea, dacă s-ar aplica cota de 16% pe profit, ar plăti un impozit de aproximativ 3,85 miliarde lei. „Practic, microîntreprinderile ar plăti impozite cu o valoare totală mai mare de aproximativ 600 de milioane de lei, față de suma plătită ca impozit de 3% pe venit”, arată CNIPMMR.
Consiliul afirmă că modificarea sistemului de impozitare va afecta negativ mediul de afaceri, mai precis că majorarea cheltuielilor va fi transferată în prețurile de vânzare a produselor și serviciilor, rezultând creșterea inflației. CNIPMMR susține că creșterea costurilor de producție va genera scăderea competitivității produselor și serviciilor românești și pierderea de piețe de desfacere. De asemenea, Consiliul afirmă că lipsa de lichidități la nivelul companiilor va conduce la diminuarea investițiilor și încetinirea/renunțarea la proiectele de modernizare/digitalizare.
„Modificarea repetată și la intervale scurte de timp a legislației fiscale pentru microîntrepinderi, introducerea de la 01.01.2024 a noi condiții de încadrare în categoria microîntreprinderilor, prin cumularea veniturilor întreprinderilor legate pentru plafonul de 500.000 de euro, generează nesiguranță și o lipsă totală de predictibilitate pentru implementarea planurilor de afaceri. În realitate, introducerea întereprinderilor legate în calculul plafonului pentru microîntreprinderi va afecta un număr mai mare de întreprinderi care vor aplica impozitul pe venit, decât cele care au avut venituri peste 100.000 de euro în 2023”, arată Consiliul.
Context. Amintim că Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro, conform surselor guvernamentale. Una dintre probleme este pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi.
Comisia Europeană a solicitat ca pragul la microîntreprinderi să fie redus la 50.000 de euro încă din acest an, dar Guvernul negociază ca acesta să fie mai ridicat și să scadă eșalonat, conform unor surse guvernamentale.
Ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu spunea că Guvernul consideră îndeplinit jalonul privind pragul pentru microîntreprinderi. „Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a declarat ministrul.
Miercuri, la București, reprezentanții Comisiei Europene au cerut reducerea pragului la microîntreprinderi și „urgentarea” acestui lucru, însă nu au menționat un plafon.