Consiliul UE a adoptat REPowerEU, noul plan de investiții în energie care ar putea aduce României încă 1,4 miliarde de euro

G4Media feb. 21, 2023 0 comentarii
energie electrica

Consiliul UE a adoptat marți în mod oficial un regulament prin care include planul de investiții în energie numit REPowerEU în cadrul mecanismului de redresare și reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al instituției. Planul, care fusese votat săptămâna trecută și de Parlamentul European, prevede granturi totale de 20 miliarde euro la nivelul UE, din care României îi revin 1,4 miliarde euro.

Scopul REPowerEU este de a consolida autonomia UE prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și prin încetarea dependenței sale de importurile de combustibili fosili din Rusia.

În termeni practici, statele membre vor putea adăuga un nou capitol REPowerEU la planurile lor naționale de redresare și reziliență (PNRR) pentru a finanța investiții și reforme-cheie care vor contribui la realizarea obiectivelor energetice.

Printre obiectivele-cheie ale REPowerEU se numără creșterea rezilienței, a securității și a sustenabilității sistemului energetic al UE prin reducerea necesară a dependenței de combustibilii fosili și prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie la nivelul UE, inclusiv prin creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, a eficienței energetice și a capacității de stocare a energiei.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *