Constructorii încep în aprilie lucrările pentru un parc Științific și Tehnologic în Bihor, anunță președintele CJ

parc stiintific tehnologic bihor Foto: Ilie Bolojan, Facebook

Din toamna anului viitor, proiectele tehnice ale firmelor partenere și ale Universității din Oradea vor putea fi dezvoltate într-un parc Științific și Tehnologic, spune președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Lucrările la proiect încept în această lună, iar în cadrul viitorului complex vorr fi oferite servicii de transfer tehnologic în mai multe domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice.

Parcul științific și tehnologic va cuprinde o clădire de birouri, laboratoare și spații pentru organizarea de evenimente,  în care se desfășoară activități de cercetare și transfer tehnologic al rezultatelor cercetării cu scopul de a le valorifica în activități economice. Valoarea investiției e estimată la 7 milioane de euro.

Consiliul Județean Bihor a recepționat proiectul tehnic al Parcului Științific și Tehnologic, a anunțat președintele CJ, Ilie Bolojan. Acesta a menționat că ordinul de începere a lucrărilor de construcție va fi dat în această săptămână.

Firma ERBAȘU, constructorul ce va realiza proiectul, va începe lucrările în doua jumătate a lunii aprilie, după sărbătorile pascale, iar lucrările ar trebui finalizate în termen de un an. Construcția va fi realizată pe strada Ceyrat, lângă campusul universitar.

“Din toamna anului viitor proiectele tehnice ale firmelor orădene partenere și ale Universității vor putea fi dezvoltate în această locație. Obiectivul general al proiectului este crearea unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în județul Bihor. Vor fi oferite servicii de transfer tehnologic în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice”, spune președintele CJ. “În vara acestui an, în paralel cu lucrările de construcție și după consultarea partenerilor noștri, vom achiziționa și echipamentele necesare desfășurării activităților”, a completat acesta.

Bolojan a mai menționat că valoarea proiectului construcției este mai mare cu 14% față de valoarea inițială contractată anul trecut, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene.

Asociații companiei sunt Unitatea Administrativ-Teritorială JUDEȚUL BIHOR Societatea PARCURI INDUSTRIALE BIHOR S.A

Și alte regiuni și-au lansat astfel de proiecte. Tehnopolis Iaşi este parte integrantă a celei mai mari reţele de business din Europa, “Enterprise Europe Network”, asigurând gratuit mediului de afaceri local, posibilitatea găsirii de parteneri în peste 50 de ţări, incluzând şi posibilitatea prezentării ori solicitării de tehnologii specifice prin intermediul acestei reţele.  La Cluj, administratorul parcurilor indstriale Tetarom au lansat primul Parc Știintific și Tehnologic din Transilvania. Acesta a primit titlul de parc științific în 27 august 2013 și a fost lansat în 2016.

Foto: Ilie Bolojan, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *