Consultant în turism: Litoral românesc ar putea avea de vacanța 1 mai din acest an la fel de mulți turiști ca înainte de pandemie/ Destinațiile preferate pentru 1 mai și care este bugetul mediu

litoral bulgaria plaja vacanta sursa G4Media Foto: G4Media.ro

Litoral românesc ar putea avea de vacanța de 1 mai din acest an la fel de mulți turiști ca înainte de pandemie, din 2019, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), pentru Economedia. În urmă cu o săptămână erau circa 30.000 de turiști care au rezervat o vacanță pe litoral cu ocazia datei de 1 mai, iar hotelierii se așteaptă ca la final să fie chiar și 40.000 de turiști români la mare.

„Trendul rezervărilor este crescător. Linia o vom trage după, dar estimăm că vom ajunge cel puțin la nivelul 2019 din punct de vedere al rezervărilor pe litoral. Acum o săptămână hotelierii de pe litoral anunțau o estimare de 30.000 de turiști doar cu ocazia zilei de 1 mai. În anii buni veneau 30.000-40.000 de turiști, înainte de 2020. Tinerii rezervă pe ultima sută de metri, până joi. Este posibil ca 1 mai din acest an să fie peste 2019. La final să ajungă peste 40.000 de turiști având în vedere că s-au ridicat toate restricțiile”, a declarat Traian Bădulescu.

Potrivit acestuia, față de 2021 este o creștere cu minim 30% ponderat. Gradul de ocupare al turiștilor pentru 1 mai de litoral este de 70-100% la hotelurile deschise. Traian Bădulescu precizează că sunt hoteluri la care deja gradul de ocupare depășește 90%.

Destinațiile preferate pentru vacanța de 1 mai și care este bugetul mediu

În ceea ce privește destinațiile alese, românii cu familii aleg în general Neptun sau Venus, în timp ce tinerii se îndreaptă mai mult către Mamaia, Mamaia Nord, Costinești, Vama Veche. De asemenea, familiștii aleg să își petreacă vacanță de 1 mai pe litoralul din Bulgaria, iar tinerii la mare în România.

„Observ un antagonism pentru litoral românesc și bulgăresc. La mare în țară vor fi clar mai mulți turiști. În iunie românii aleg mai mult litoralul bulgăresc”, spune Bădulescu.

Printre destinațiile preferate de turiștii români se numără stațiunile montane – Sinaia, Predeal, Bușteni, Poiana Brașov. Familiștii aleg și stațiunile balneare pentru relaxare , nu pentru tratament, cât și turismul rural.

„Cei mai mulți turiști merg în România sau în țările apropiate: Bulgaria, Grecia (zonele continentale, nu insulele), city break – Istanbul, Roma, Paris, Barcelona”, mai spune consultantul.

Prețurile pentru vacanța de 1 mai

Pentru o familie care dorește să stea 3 nopți pe litoralul bulgăresc, prețurile încep de la 150 euro pentru 3 stele și 500 euro pentru 4 stele. Media de familie este de circa 250-300 euro. În schimb, pe litoralul din România prețurile variază, existând cazări pentru toate buzunarele: 3 nopți la vile de 2-3 stele 350 de lei, 2 stele inclusiv în Mamaia 450-500 lei, printre cele mai ieftine. Media este undeva la circa 1.000-1.200 de lei de cuplu pentru trei nopți. Există totuși și variante ceva mai scumpe, 2.000-3.000 de lei sau apartamente de lux unde pe noapte poate costa chiar și 2.000 de lei.

În general, Bulgaria este o destinație pentru românii cu venturi mici, în timp ce litoralul românesc are oferte pentru toate buzunarele. Consultantul în turism a declarat că prețurile din România au crescut atât de mult deoarece vin tot mai mulți tineri cu bani pentru cluburi și distracție, iar hotelierii s-au adaptat bugetelor lor.

„Vorbim despre o predeschidere a sezonului, hotelierii fac eforturi. În general, românii nu mai călătoresc înainte de iunie. Bulgarii primesc mulți turiști străini care preferă lunile mai. Deoarece România nu are turiști străini în această perioadă, hotelierii vor trebui fie să reducă din personal, fie că închidă hotelul. De aceea și vedem prețurile acestea mai mari de 1 mai”, a transmis Traian Bădulescu.

Foto: G4Media.ro

Comentarii

 1. Pe vremea comuniștilor, nemtii, francezii, etc, veneau pe litoral cu o condiție, sa nu aibă acces romanii in hotelurile si restaurantele unde erau cazați…

 2. Întreaba pe ma-ta mare că-ți romani aveau acces la terasele, restaurantele si hotelurile Dorna sau Marea Neagra când erau cazați turiști francezi sau nemți.

 3. Bădulescu mănâncă borș.
  Sunt oferte în Bulgaria la 4 stele 3 nopți all inclusive 200-250 de euro de familie, mult sub cei 500 de care minte domnul consultant.
  Cât despre minciuna interesată că ”Bulgaria este o destinație pentru românii cu venturi mici”, adevărul este că România este destinația celor ce vor să fie jecmăniți pentru servicii mizere, mult sub prețul plătit.
  Bulgaria are o ofertă completă de servicii pentru toate pretențiile (inclusiv 5 stele), însă la prețuri corecte.
  Bădulescu exagerează fix ca un agent publicitar pentru jegul de pe litoralul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *