Context economic dificil pentru jucătorii din construcții. Ionuț Bindea, CEO Roca Industry: Deși se observă un boom în infrastructură datorat finanțărilor din PNRR, sectorul rezidențial este afectat

casa constructii santier Sursa foto: Pixabay

Jucătorii din domeniul construcțiilor se confruntă cu un “context de piață dificil”, incusiv pe fondul unei creșteri economice foarte scăzute, spune, pentru Economedia, Ionuț Bindea – CEO ROCA Industry, holding industrial specializat în producția de materiale de construcții, listat pe piața principală a Bursei de Valori București. De asemenea, cu toate că finanțările din PNRR impulsionează sectorul infrastructurii, acesta nu poate susține întreaga piață, mai ales într-o perioadă în care segmentul construcțiilor rezidențiale e afectat de scăderi semnificative.

ROCA anunța recent că veniturile companiilor din cadrul holdingului au crescut cu 9,5% comparativ cu S1 2023, în pofida a ceea ce reprezentanții companiei numesc “un context de piață dificil pentru piața materialelor de construcții”. I-am întrebat pe reprezentanții companiei care sunt principalele probleme din piață.

“Un context de piață dificil pentru piața materialelor de construcții poate fi ilustrat printr-o combinație de factori economici și sectoriali, care au impact pentru creșterea și stabilitatea. În primul rând, economia națională se confruntă cu o creștere economică foarte scăzută, sub 1%, în ciuda unei creșteri artificiale a consumului, susținută de un deficit bugetar semnificativ“, spune Bindea.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acesta subliniază că în sectorul construcțiilor, deși se observă un boom în infrastructură datorat finanțărilor din PNRR, segmentul construcțiilor rezidențiale este afectat. “Numărul autorizațiilor de construcție a scăzut cu 1,3% în primul semestru al anului 2024, o ușoară revenire după scăderile semnificative din anii precedenți. Anul 2023 a adus o scădere de 20,6% a autorizațiilor față de 2022, ceea ce indică o contracție semnificativă a pieței. De asemenea, volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu peste 21% în primele cinci luni ale anului 2024, accentuând dificultățile din acest sector”, spune Bindea.

 

Ionut Bindea/ Roca Industry

“Aceste probleme sunt agravate de incertitudinile economice și de scăderea continuă a investițiilor în construcțiile rezidențiale, ceea ce limitează cererea de materiale de construcții și reduce profitabilitatea companiilor din acest domeniu”, menționează CEO-ul.

 

 

 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în prima jumătate a anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de aceeași perioadă a anului precedent, ca serie brută, cu 2,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. Clădirile rezidențiale au înregistrat un minus de 22%. În primul semestru, lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 1,3%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-21,8%). Pe de altă parte, merită menționat că construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,2% .

Cum se vede anul 2024 pentru piața construcțiilor în România? Dacă ne uităm la prognoza revizuită de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aceasta confirmă creșterea moderată a sectorului construcțiilor, susţinută în principal de finanţările europene și de investițiile prevăzute în PNRR. “Principalul beneficiar al acestor investiții sunt proiectele de infrastructură, valoarea adăugată brută fiind prevăzută să crească cu 5,0%, cu o contribuție de 0,4% la creșterea totală a PIB-ului în 2024 (3,4%). Implicarea holdingului în proiectele de infrastructură vine prin intermediul companiei Electroplast, unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice, parte din portofoliul ROCA Industry. Compania a finalizat proiectul de investiții început în anul 2022, ce va permite creșterea capacității de producție mai ales pentru cablurile AFER, folosite în proiectele de infrastructură feroviară”, spune Bindea.

Holdingul ROCA Industry deține, direct și indirect, nouă jucători cu prezență semnificativă pe piața construcțiilor: BICO Industries (producător național de plasă din fibră de sticlă și producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (industria de producție de vopsele și lacuri), producătorii de uși ECO EURO DOORS și WORKSHOP DOORS, DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (producător de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: