Contractele de racordare la reţea vizează, până în 2025, proiecte pentru energie eoliană de circa 3.000 MW, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Regenerabilă (RWEA), Adrian Borotea, citat de Agerpres.
“Sigur că avem datele noastre, ale asociaţiei, dar, ca să fim imparţiali, m-aş duce către Transelectrica şi acolo am văzut că există ATR-uri (aviz tehnic de racordare n.r) pentru proiecte noi, undeva la 3.000 de megawaţi, cu punere în funcţiune în perioada 2023- 2026. Sigur că ATR-ul este valid pentru 12 luni, deci cei care au blocat doar reţeaua se vor se vor cerne într-o perioadă relativ scurtă. Însă m-aş duce către contractele de racordare şi acolo, din nou, până în 2025-2026 există cam 3.000 de megawaţi noi”, a spus Borotea.
El a subliniat că, din aceste contracte de racordare, peste 80% au şanse să se transforme în proiecte.
“Au o certitudine mare, mai mare de 80%, pentru că, în momentul în care semnezi contractul de racordare eşti determinat, adică nu doreşti să îţi pierzi locul acolo, îţi doreşti să-l securizezi pe termen lung, şi înseamnă plata unor bani deja, unor bani semnificativi uneori, mai ales la Transelectrica. Sigur că se poate plăti şi în tranşe, dar, de regulă, lucrările de racordare nu încep până nu te apropii de plata integrală a contractului de racordare. Şi aici am văzut, sunt cazuri de 10.000-20.000 de euro pe MW instalat. Vorbesc doar de racordare. Dar sunt şi cazuri în care depăşesc 150.000 de euro pe MW instalat. Şi atunci, ca să cheltui astfel de sume doar ca să blochezi reţeaua, nu cred că este ceva fezabil din punct de vedere al unui om de afaceri sau al unei societăţi comerciale”, a explicat vicepreşedintele RWEA.
Adrian Borotea a semnalat că există şi probleme care trebuie corectate în acest domeniu, precum supraimpozitarea, abordarea PPA (power purchase agreement), modul de calcul al bazei de impozitare etc.
Acesta a reamintit şi de proiectul Ordonanţă care prevede limitarea la 50 de hectare pentru proiectele eoliene şi solare dezvoltate pe terenuri agricole şi a subliniat că trebuie găsit un echilibru în ceea ce priveşte abordarea din punct de vedere al agriculturii, dar şi al parcurilor eoliene.
Acesta a făcut declarațiile la ZF Power Summit 2023.