Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin ridică probleme de securitate guvernamentală. Subiectele lor includ geopolitică, afacerile și probleme personale

Musk și Tamp Sursa foto: https://www.dreamstime.com/elon-musk-viva-technology-vivatech-paris-france-june-elon-musk-founder-ceo-chief-engineer-spacex-ceo-tesla-cto-image294341917

Elon Musk și Vladimir Putin discută în mod permanent de la sfârșitul anului 2022, conform informațiilor de la actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși. Discuțiile lor abordează subiecte personale, afaceri și tensiuni geopolitice, ceea ce stârnește un val de îngrijorare și ridică probleme de securitate, scrie The Wall Street Journal.

Fapul că Musk sprijină campania electorală a lui Donald Trump creează speculații și se crede că ar putea juca un rol într-o eventuală administrație a lui Trump. Discuțiile sale cu Putin ar putea semnala o apropiere între cele două țări și ar putea consolida dorința lui Trump de a încheia acorduri în privința conflictelor majore, precum războiul din Ucraina. De asemenea, discuțiile dintre aceștia ridică probleme de securitate națională cu privire la administrația din prezent ținând cont că Vladimir Putin este unul dintre principalii adversari SUA.

Musk are legături solide cu armata și agențiile de informații americane, având contracte cu Pentagonul și NASA. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câștigat un contract de 1,8 miliarde de dolari în 2021. Toate acestea ridică întrebări cu privire la accesul său la informații clasificate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cunoașterea contactelor lui Musk cu Kremlinul pare să fie un secret bine păstrat în guvern. Mai mulți oficiali de la Casa Albă au declarat că nu erau la curent cu acestea. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea activă a lui Musk în campania lui Trump și apropierea alegerilor prezidențiale din SUA, la mai puțin de două săptămâni distanță.

Miliardarul a clasificat drept „absurde” criticile potrivit cărora a devenit un adept al lui Putin.  A susținut chiar că a făcut mai mult decât orice pentru a submina Rusia. În timpul campaniei sale prin Pennsylvania săptămâna trecută, Elon Musk a vorbit despre importanța transparenței guvernamentale și a menționat propriul său acces la secrete guvernamentale. „Am o autorizație strict secretă, dar trebuie să spun că majoritatea lucrurilor de care sunt conștient… motivul pentru care le țin strict secrete este că sunt foarte plictisitoare.” Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat: „Nu facem comentarii cu privire la autorizația, revizuirea sau statutul de securitate al unei persoane sau cu privire la chestiuni legate de politica de securitate a personalului în contextul rapoartelor ce privesc acțiunile unei persoane”. O persoană la curent cu discuțiile a declarat că guvernul se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependent de tehnologiile miliardarului. SpaceX lansează pe orbită sateliți esențiali pentru securitatea națională și este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauții la și de la Stația Spațială Internațională.

„Nu le place”, a spus persoana, referindu-se la contactele dintre Musk și Putin. Cu toate acestea, persoana a declarat că administrația nu a ridicat nicio alertă cu privire la posibile încălcări ale securității ale lui Musk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk a fost o convorbire telefonică în care el și Putin au discutat despre „spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare”. În afară de aceasta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au purtat conversații regulate cu Musk. O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump l-a numit pe Musk „un lider industrial unic într-o generație” și a spus că „birocrația noastră federală distrusă ar putea beneficia cu siguranță de ideile și eficiența sa”.

„În ceea ce îl privește pe Putin”, a continuat purtătoarea de cuvânt, ”există un singur candidat în cursă sub care el nu a invadat o altă țară, și acesta este președintele Trump. Președintele Trump a declarat de mult timp că va restabili politica sa externă de pace prin forță pentru a opri agresiunea Rusiei și a pune capăt războiului din Ucraina.”

Sticla de vodcă și rachetele lui Musk

Musk a fost mult timp fascinat de Rusia și de programele sale spațiale și de rachete. Biografia lui Musk scrisă de Walter Isaacson spune că omul de afaceri a călătorit la Moscova în anul 2002 pentru a negocia achiziționarea unor rachete pentru programul său spațial aflat atunci în curs de dezvoltare, dar a leșinat în timpul unui prânz asezonat cu multă vodcă. În cele din urmă, vânzarea a eșuat. Gazdele rusești i-au oferit lui Musk o sticlă de vodcă cu chipul său suprapus pe un desen al planetei Marte.

Conversațiile miliardarului cu Putin și cu oficialii de la Kremlin evidențiază dorința acestuia de a se extinde dincolo de afaceri și de a intra în geopolitică. S-a întâlnit de mai multe ori și a discutat afaceri cu Javier Milei din Argentina, precum și cu fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat la un moment dat într-o dezbatere online destul de aprigă.

Vladimir Putin este prezentat ca un lider rus autoritar care a creat un sistem pentru supravegherea alegerilor frauduloase și asasinarea adversarilor politici. De asemenea, el deține unul dintre cele mai puternice arsenale nucleare din lume și are ambiții teritoriale în Europa, făcându-l un antagonist principal al Statelor Unite. Departamentul Trezoreriei SUA l-a etichetat drept “criminal” și l-a pus pe lista neagră pentru invadarea Ucrainei în 2022, plasându-l în același grup cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele sirian Bashar al-Assad și Alexander Lukașenko din Belarus. Departamentul de Justiție SUA a evidențiat că unul dintre acești oficiali, Serghei Kiriyenko, a răspândit știri false cu scopul dezinformării Rusiei, inclusiv X, pe platforma lui Musk, cu scopul de a afecta sprijinul pentru Ucraina și de a manipula opinia publică americană. În octombrie 2022, Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Putin. El a spus pe X că conversația lor a fost despre spațiu și că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.

Dar au urmat mai multe conversații, inclusiv dialoguri cu alți oficiali ruși de rang înalt după 2022 și în acest an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, au declarat doi dintre oficiali. Ce au discutat cei doi nu este clar.

După invazia rusă din februarie 2022, Musk a făcut la început declarații publice ferme de sprijin pentru Kiev. El a postat „Hold Strong Ukraine”, flancat de steaguri ucrainene, pe platforma carec pe atunci încă se numea Twitter. La scurt timp după aceea, el l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu la unu pentru „Україна”, denumirea țării în limba ucraineană.

El a continuat prin donarea câtorva sute de dispozitive Starlink Ucrainei. Până în iulie au ajuns la un număr de aproximativ 15.000 care  ofereau acces gratuit la internet în zone întinse ale țării distruse de atacurile rusești.

Mai târziu în același an, viziunea lui Musk asupra conflictului începuse să fie diferită. În septembrie, agenții militari ucraineni nu au putut utiliza dispozitivele Starlink pentru a ghida dronele maritime în vederea atacării unei baze navale rusești din Crimeea, peninsula din Marea Neagră ocupată de Moscova din 2014. Ucraina a încercat să îl convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a relatat Journal. Compania sa spațială a extins restricțiile privind utilizarea Starlink în operațiuni ofensive de către Ucraina. Musk a declarat ulterior că a făcut această mișcare deoarece Starlink este destinat utilizărilor civile și că el crede că orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanșa un război nuclear.

Mișcările sale au coincis cu presiuni publice și private din partea Kremlinului. În mai 2022, șeful spațial al Rusiei a declarat într-o postare pe Telegram că Musk va „răspunde ca un adult” pentru furnizarea Starlink batalionului Azov din Ucraina.

Mai târziu, în 2022, Musk a avut conversații regulate cu „ruși de rang înalt”, potrivit unei persoane familiarizate cu interacțiunile. La momentul respectiv, Kremlinul a exercitat presiuni asupra afacerilor lui Musk și „amenințări implicite la adresa sa”, a declarat persoana respectivă.

În același timp, Musk a declarat pe platforma de socializare că SpaceX pierde bani prin finanțarea funcționării terminalelor. În luna octombrie 2022, el a cerut zecilor de milioane de urmăritori de pe X să voteze o cale spre pace ce evidenția unele aspecte ale ofertei Kremlinului către Ucraina la acea vreme. Condițiile includeau continuarea ocupației ruse a Crimeei și neutralitatea Ucrainei în afara NATO. El a precizat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să continue să permită aprovizionarea cu apă a Crimeei, o problemă care a reprezentat o preocupare importantă a Kremlinului înainte de începerea războiului.

O sursă actuală și o fostă sursă din serviciile de informații au declarat că Musk și Putin au continuat să vorbească până în prezent. Musk  extins criticile la adresa ajutorului militar american acordat Ucrainei și s-a implicat în campania electorală a lui Trump.

În toamna anului 2022, fondatorul Eurasia Group, Ian Bremmer, a declarat pe Twitter că Elon Musk i-a spus că a avut discuții cu Vladimir Putin și oficiali din Kremlin cu privire la Ucraina. Musk ar fi transmis un mesaj din partea lui Putin, conform căruia Rusia va continua să controleze Crimeea și va menține neutralitatea Ucrainei indiferent de situație. În plus, Rusia ar răspunde unei invazii ucrainene în Crimeea cu un atac nuclear. Bremmer a notat că Musk a subliniat necesitatea de a evita un astfel de rezultat. Ulteriorm, Musk a negat public că i-ar fi transmis aceste lucruri lui Bremmer.

În ultimul an, interesele lui Musk și ale Rusiei au intrat în conflict. În afară de utilizarea de către Rusia a serviciului Starlink pentru dezinformare, Musk s-a opus public ajutorului oferit de alte țări Kievului. În plus, Rusia a început să utilizeze serviciul Starlink pentru comunicații sigure și pentru a spori raza de acțiune a dronelor în zonele ocupate ale Ucrainei. Trupele ruse au beneficiat și de terminale Starlink, cumpărate prin intermediari, ceea ce a diminuat unul dintre avantajele Ucrainei pe câmpul de luptă. Pentagonul colaborează cu Ucraina și Starlink pentru a rezolva această problemă.

Starlink a declarat pe X că, atunci când SpaceX află despre afirmații conform cărora părți neautorizate folosesc serviciul, investighează și poate întrerupe accesul.

La începutul acestui an, Musk i-a acordat timp de emisie lui Putin și opiniilor sale cu privire la SUA și Ucraina atunci când X a difuzat interviul de două ore al lui Tucker Carlson cu liderul rus în interiorul Kremlinului. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.

„Nu-l poți opri pe Elon Musk, el va face ceea ce crede că trebuie să facă”, a spus Putin. „Trebuie să găsiți un teren comun cu el, trebuie să căutați unele modalități de a-l convinge”.

La sfârșitul anului 2023, Kremlinul i-a cerut pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului, a declarat un fost ofițer de informații rus informat cu privire la situație. Cererea a fost făcută ca o favoare pentru China, a spus el, pe care Rusia se baza din ce în ce mai mult pentru comerț și pentru a ocoli uneles ancțiuni. Un reprezentant al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu era la curent cu detaliile și nu a putut comenta.

Starlink nu a obținut niciodată permisiunea de a oferi servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricții operatorilor de satelit din afara Taiwanului. Taiwanul figurează în prezent pe harta Starlink printre următoarele locuri în care se vor oferi servicii.

Pe măsură ce a trecut anul, Musk a devenit mai preocupat de alegerile prezidențiale.

În primele luni ale anului, Musk a declarat că se va abține să susțină vreun candidat la președinție, purtând în același timp conversații private despre modul în care l-ar putea ajuta pe Trump să câștige alegerile. Musk l-a susținut public începând cu luna iulie. Omul de afaceri a declarat că intenționează să aloce până la 45 de milioane de dolari pe lună unui nou super comitet de acțiune politică spre a câștiga alegerile. Trump a declarat că intenționează să îl pună pe Musk în fruntea unei „comisii pentru eficiența guvernului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: