Cele mai afectate sectoare din România de tarifele vamale anunțate de administrația Trump sunt industria auto, industria mobilei și a produselor din lemn, articolele din oțel și fier, produsele din cauciuc, echipamentele industriale și industria alimentară, arată o analiză inițială a Confederației Patronale Concordia, a declarat pentru Economedia Corina Vasile, director executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Industria IT din România, deși nu este inclusă explicit printre sectoarele direct afectate de noile tarife, poate fi afectată indirect.
„Chiar dacă IT-ul nu se află între sectoarele industriale tradiționale, industria noastră nu este complet ferită de efectele indirecte ale acestor măsuri, având în vedere integrarea în lanțurile globale de aprovizionare și riscul de fragmentare a pieței internaționale”, a declarat Vasile.
Ea a adăugat că industria IT furnizează servicii și soluții tehnologice pentru companii din sectoarele direct afectate (ex. automotive, echipamente industriale, retail).
„O eventuală scădere a cererii de produse europene pe piața americană poate conduce la o diminuare a investițiilor în digitalizare și inovare din partea acestor industrii, afectând în mod indirect și sectorul IT”, explică directorul executiv al ANIS.
Corina Vasile mai spune că SUA reprezintă un partener important pentru sectorul IT românesc, atât prin exportul de servicii, cât și prin colaborările în proiecte tehnologice.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Tarifele impuse ar putea influența negativ investițiile americane în tehnologie și ar putea reduce cererea pentru serviciile IT românești, mai ales în contextul interconectării piețelor și al potențialelor măsuri de retorsiune din partea Uniunii Europene.”
Ea consideră că este esențială o colaborare strânsă, la nivel public și privat, dar și cu partenerii europeni, pentru a identifica soluții comerciale echilibrate care să atenueze efectele acestor măsuri asupra economiei naționale, precum și măsuri de sprijin pentru sectoarele afectate.
„În același timp, companiile din sectorul IT ar trebui să exploreze diversificarea piețelor și portofoliilor de clienți, să identifice noi oportunități de colaborare pentru a-și asigura stabilitate pe termen lung și, mai important ca oricând, să investească în inovare pentru a-și menține competitivitatea globală”, a mai spus reprezentanta ANIS.