După ce a crescut vertiginos în lunile de vară, costul en-gros al gazului în Marea Britanie și în Europa a scăzut dramatic în ultimele săptămâni. Dar este puțin probabil ca prețurile să rămână scăzute suficient de mult timp pentru a avea un efect semnificativ asupra facturilor, spun analiștii consultați într-o amplă analiză BBC. Acest lucru se datorează în mare parte modului în care funcționează piața gazelor. “În timp ce Europa, în ansamblu, pare să treacă peste furtuna din această iarnă, aceasta devine din ce în ce mai mult o problemă pentru iarna 2023”, explică Leon Izbicki, asociat senior pentru gaze naturale la firma de consultanță Energy Aspects.
Când prețurile la gaze au crescut dramatic pe piețele internaționale la începutul acestui an, gospodăriile și întreprinderile s-au confruntat cu creșteri uriașe ale plăților pentru energie. Acest lucru a determinat guvernul să intervină, folosind fondurile contribuabililor pentru a acoperi o parte din costuri.
Până în aprilie, sistemul guvernamental de garantare a prețurilor la energie limitează factura pentru o gospodărie medie la aproximativ 2 500 de lire sterline pe an – deși persoanele care utilizează mai mult gaz vor plăti mai mult. De atunci, prețurile internaționale cu ridicata au scăzut. În august, prețul de referință al gazului din Marea Britanie pentru livrarea în ziua următoare a atins un maxim de 550p pe termie. Săptămâna trecută, acesta a scăzut la doar 38p.
Aceasta înseamnă că subvenția guvernamentală nu va trebui să fie la fel de mare ca în cazul în care prețurile cu ridicata ar fi rămas ridicate.
Dar se așteaptă ca prețurile cu ridicata să crească din nou pe măsură ce vremea se răcește.
“Cred că ne aflăm într-o perioadă de acalmie chiar înainte de începerea iernii”, explică Jack Sharples, cercetător la Oxford Institute for Energy Studies. “Așteptările mele sunt că, pe măsură ce vremea se răcește și, prin urmare, cererea crește, vom asista la o nouă creștere a prețurilor”, adaugă acesta.
Cei de la Cornwall Insight se așteaptă ca începând cu luna aprilie, fără o nouă intervenție guvernamentală, plafonul pentru factura medie a unei gospodării să crească la 3.700 de lire sterline – și va rămâne peste 3.000 de lire sterline până la sfârșitul anului viitor. Așadar, în ciuda prețurilor scăzute de acum, consumatorii vor sfârși prin a plăti mai mult.
Majoritatea furnizorilor de energie nu vor putea profita pe deplin de prețurile actuale scăzute, deoarece o mare parte din gazele naturale vor fi cumpărate în avans, la un cost mai mare.
Nu există un preț unic pentru gaz. În schimb, acesta poate fi vândut, de exemplu, pentru livrare în ziua următoare, în luna următoare, în anul următor sau pentru utilizare peste doi ani. Prețul pe care îl plătiți depinde de opțiunea pe care o alegeți.
Întreprinderile care se așteaptă să folosească mult gaz vor cumpăra, de obicei, o parte din cantitatea de care au nevoie cu câteva luni înainte, pentru a se proteja în cazul în care se anunță o creștere bruscă a prețului. Acest proces, cunoscut sub numele de hedging, le permite să își fixeze o parte din costurile cu energia. În plus, pot cumpăra mai mult gaz mai târziu, dacă au nevoie de el în scurt timp.
În acest moment, prețurile pentru ziua următoare sunt scăzute, deoarece există o cantitate mare de gaz. Oricine cumpără chiar acum beneficiază de aceste prețuri mai mici. Dar cei care au cumpărat în avans nu beneficiază.
Creșterea prețurilor
În urma recentelor căutări de aprovizionare suplimentară, instalațiile de depozitare europene sunt aproape pline, iar petrolierele pline cu gaze naturale lichefiate (GNL) au zăcut în largul coastelor europene, așteptând accesul la instalațiile de prelucrare.
Dar gazul vândut pentru livrare în mijlocul iernii costă deja mult mai mult decât livrările disponibile în prezent.
Pe platforma olandeză TTF, care este considerată un punct de referință pentru stabilirea prețurilor la nivel european, gazul pentru livrare pentru ziua următoare se tranzacționa sub 30 de euro pe megawatt/oră la începutul acestei săptămâni. Dar gazul pentru livrarea în februarie avea un preț de peste 130 de euro/MWh. Acest lucru reflectă așteptările de pe piață conform cărora rezervele vor fi mai limitate la mijlocul iernii decât sunt acum.
Acest preț este de multe ori mai mare decât ar fi fost considerat normal înainte de întreruperile cauzate de Covid și de războiul din Ucraina… Dar, cel puțin pentru moment, instalațiile de depozitare sunt bine aprovizionate.
Privind în perspectivă
“În timp ce Europa, în ansamblu, pare să treacă peste furtuna din această iarnă, aceasta devine din ce în ce mai mult o problemă pentru iarna 2023“, explică Leon Izbicki, asociat senior pentru gaze naturale la firma de consultanță Energy Aspects.
Europa se bazează din ce în ce mai mult pe gazele naturale lichide (GNL) importate pe mare, după ce importurile prin conducte din Rusia au fost reduse drastic.
Fluxurile prin gazoductul Nordstream 1, care obișnuia să transporte gaze din Rusia în Germania, au încetat în septembrie. La scurt timp după aceea, conducta însăși a fost grav avariată într-o serie de explozii.
Livrările din Rusia către Polonia prin conducta Yamal au încetat, de asemenea, în timp ce experții consideră că livrările trimise prin Ucraina sunt, de asemenea, în pericol.
Acest lucru a declanșat o creștere mare a cererii de GNL – și înseamnă că anul viitor va fi nevoie de mult mai mult pentru a umple instalațiile de depozitare – și expunând consumatorii la variații ale prețurilor GNL.
“Importurile europene de GNL în perioada ianuarie-septembrie 2022 au fost deja cu 23% mai mari decât în întregul an 2021 și chiar cu 5% mai mari decât în întregul an 2019”, explică dl Sharples.
Această dependență din ce în ce mai mare de GNL înseamnă că cumpărătorii europeni vor trebui să plătească tot ceea ce cere piața pentru a atrage încărcături care, altfel, ar putea găsi cumpărători în altă parte, în special în Asia.
În prezent, China cumpără mult mai puțin GNL decât de obicei, din cauza impactului pe care îl au asupra economiei sale opririle Covid. Dar, odată ce cererea va reveni, este posibil ca prețurile să crească brusc.
“Prețurile ridicate sunt aici pentru a rămâne”, spune Izbicki, citat de BBC.