Cresc temerile privind recesiunea în cea mai mare economie europeană: Producţia industrială a Germaniei a scăzut în martie mai mult decât se estima

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Producţia industrială a Germaniei a scăzut în martie mai mult decât se estima, parţial din cauza performanţei slabe a sectorului auto, sporind temerile privind recesiunea în cea mai mare economie europeană, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în martie cu 3,4% faţă de luna precedentă (când s-a înregistrat un avans de 2,1%), în timp ce analiştii estimau un declin de 1,3% în martie.

“După o performanţă solidă a producţiei industriale la începutul anului, ne confruntăm în martie cu un declin neaşteptat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Producţia de maşini şi componente auto a înregistrat un recul de 6,5%, în timp ce producţia de utilaje şi echipamente a scăzut cu 3,4%, iar în construcţii a fost raportat un declin de 4,3%.

De asemenea, comenzile industriale au scăzut în martie cu 10,7% faţă de luna precedentă, cel mai sever declin lunar din 2020, în perioada de vârf a pandemiei.

“Industria germană este afectată din ce în ce mai mult de majorarea dobânzilor pe plan global, care frânează dezvoltarea economică. Riscul unei recesiuni în Germania este în creştere”, a avertizat Ralph Solveen, economist şef la Commerzbank.

În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a crescut în martie cu 1,8%, după un avans de 0,7% luna precedentă, în timp ce în primul trimestru din 2023 producţia industrială a urcat cu 2,5%, comparativ cu precedentele trei luni.

Carsten Brzeski, de la ING, se aşteaptă ca vânzările cu amănuntul şi exporturile să scadă în martie, ceea ce ar putea duce la revizuirea în scădere a datelor privind evoluţia economiei germane în primul trimestru din 2023.

Datele preliminare publicate recent de Destatis indică o stagnare a PIB-ului Germaniei în primele trei luni din acest an, după un declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *