Crescătorii de vite își vând animalele, din cauza costurilor mari și a prețurilor scăzute cu care pot să își vândă producția

Vaci

Tot mai mulți crescători de vite din România își vând animalele, pentru că nu mai reușesc să își acopere cheltuielile, transmite Digi24. Nu găsesc furaje ori găsesc la prețuri foarte mari. Pe de altă parte, fermierii vând foarte ieftin laptele, deși până ajunge în magazine prețul îi crește chiar și de cinci ori.

Anunțurile proprietarilor care își vând fermele de vaci s-au înmulțit. Lipsa furajelor, cauzată de secetă, dar și costurile de întreținere îi sperie pe crescătorii de bovine. De frica falimentului, preferă să renunțe acum la afacerile construite în ani de zile.

“Batem recordul. Deci, cu paie să facem producție de 18, 20 de litri, dar costul actual de furajare pe litrul de lapte ar fi undeva la 3,40 lei, ceea ce pe noi ne bagă în faliment”, spune un fermier. Daniel Frei deține o fermă cu 160 de vaci și este președintele unei asociații de crescători din județul Satu Mare. “Ferme întregi care se abatorizează. O să avem de plătit facturi de 10, 12, 14 mii de lei în fermă, ca să producem lapte. Păi, nu luăm atâția bani pe lapte și o să fim nevoiți la un moment dat să închidem și noi. Ca să mergi un an de zile în minus este foarte dificil”, spune Frei. La abatoarele din țară, animalele se vând doar cu programare. Fermierii așteaptă și câte două luni pentru a le fi preluate bovinele. Iar unii se tem că afacerile nu vor supraviețui nici până atunci, în condițiile în care și prețul laptelui este foarte mic.

La poarta fermei se vinde cu un leu și 65 de bani și poate să ajungă în unele zone până la 2 lei și 70 de bani, dar fermierii spun că nu reușesc să își acopere nici măcar o treime din cheltuieli.

Continuarea AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *