Creșterea economică a SUA a încetinit în al patrulea trimestru din 2022

drapel SUA dolari

Creșterea economică a SUA a încetinit ușor în ultimul trimestru din 2022, în condițiile în care campania agresivă a Rezervei Federale de majorare a costurilor de împrumut a început să cântărească mai mult asupra activității de afaceri, scrie Financial Times.

Cea mai mare economie a lumii a înregistrat o expansiune de 2,9% pe o bază anualizată între septembrie și decembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comerțului, ușor peste estimările economiștilor, care estimau o creștere de 2,6%. Aceasta a marcat o încetinire față de saltul de 3,2% înregistrat în trimestrul al treilea, dar a reflectat totuși un clip solid, având în vedere măsurile luate până acum de banca centrală americană pentru a tempera cererea.

Din martie, Fed a majorat rata dobânzii de politică monetară cu peste 4 puncte procentuale, în mod repetat în trepte de 0,75 puncte procentuale, în încercarea de a recupera inflația care s-a dovedit mult mai intensă decât se aștepta.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Banca centrală se pregătește acum să ofere o creștere a ratei cu un sfert de punct la următoarea adunare de săptămâna viitoare, în timp ce stabilește cât de mult mai mult trebuie să dezlănțuie economia, acum că inflația pare să fi atins vârful. Oficialii Fed susțin, în linii mari, că rata fondurilor federale să depășească 5% și ca acest nivel să fie menținut cel puțin până la sfârșitul anului, sugerând că vor urma alte creșteri ale ratei după decizia din februarie.

Cele mai recente date privind PIB-ul au întărit dovezile că economia s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se aștepta în fața unor costuri de împrumut substanțial mai mari, arătând totodată că acțiunile Fed încep să aibă un efect mai notabil.

Companiile din sectoarele de producție și servicii au început deja să reducă costurile, retrăgând noile planuri de angajare și reducând orele de lucru ale lucrătorilor. Concedierile în masă au cuprins și sectorul tehnologic. Acest lucru a fost însoțit de o scădere a cheltuielilor de consum, ceea ce a contribuit la reducerea presiunilor asupra prețurilor.

Mulți economiști se așteaptă ca SUA să intre în recesiune în cursul acestui an, pe măsură ce rata șomajului va crește de la nivelul actual de 3,5% la aproape 5%. Niciun oficial al Fed nu a prognozat încă o astfel de situație, susținând în schimb că încă se poate ajunge la o „aterizare ușoară”.

Anul trecut a fost lansată o dezbatere cu privire la faptul dacă economia SUA se află deja în recesiune, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului în prima jumătate a anului 2022. Acest lucru a fost considerat de mult timp criteriul comun pentru o „recesiune tehnică”. Cu toate acestea, la acea vreme, factorii de decizie politică de top din administrația Biden și de la Rezerva Federală au declarat că există dovezi copleșitoare că economia SUA este puternică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: