Creșterea impozitelor pe proprietate se mai amână o dată, până în 2026

arhitectura, cadastru Sursa foto: Pixabay

Majorarea impozitelor pe proprietate se mai amână o dată, până la 1 ianuarie 2026, arată un proiect de hotărâre lansat de în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Amintim că autoritățile au adoptat anterior o amplă reformă a impozitării proprietății, cu un nou mod de calcul, pe baza grilei notariale, care ar duce la majorări de până la 50% ale impozitelor pe locuință. Proiectul adoptat în 2022 a mai fost amânat de câteva ori. Reforma este și un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Ministerul Finanțelor susține că beneficiază de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale pentru a face această reformă. Cele două instituții internaționale ar fi subliniat că reforma cuprinzătoare a impozitului pe proprietate este complexă și reprezintă un proiect semnificativ cu o serie de activități importante/ contribuții din mai multe discipline care trebuie coordonate la nivel central. Drept urmare, este necesară și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice.

Drept urmare, Finanțele propun amânarea aplicării reformei de la 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Anterior, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spunea la Profit.ro că sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor (apartamente, case) într-un mod în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală și nu în funcție de unii indicatori din Codul Fiscal nu va fi finalizat anul acesta.

Impozitarea la valoarea de piață ar fi adus majorări semnificative în cazul localităților unde prețurile sunt mari – orașe precum București, Cluj, Constanța – dar și posibile scăderi în localități cu dezvoltare economică redusă, cerere mică pentru proprietăți imobiliare și, în consecință, prețuri mici.

Amintim că, în iulie 2022, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților, pentru a trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Termenul de implementare trebuia să fie 1 ianuarie 2023, dar ulterior a fost amânat succesiv în fiecare an.

Costul proprietății mai scump 

Opinie de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și juridică, EY România, explica:

Ce va însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi? Dacă vorbim despre persoane fizice, să ne aducem aminte că România e pe locul 1 din UE la procentul de populație proprietară de imobile – peste 90% dintre români stau într-o locuință proprietate proprie. Toate aceste persoane vor avea un cost sporit în mod semnificativ față de cel actual, începând din 2025, care va reflecta și va fi mai aproape de valoarea adevărată a proprietății, iar acest aspect ar putea să producă consecințe pe termen lung. Dacă ar fi să dăm un singur exemplu, previzibil, este migrarea înspre zone mai ieftine a celor care nu își vor permite aceste taxe mai mari pentru proprietățile lor.

Dacă vorbim despre persoane juridice, deciziile de a construi o fabrică, un parc industrial sau un depozit vor fi influențate în mai mare masură de nivelul taxelor locale comparativ cu perioadele anterioare, întrucât EBITDA și randamentul investițional se vor afla sub o presiune mai mare decât au fost până acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: