Cristian Ghinea: Legea de plafonare a prețurilor la energie, o uriașă țeapă pentru poporul român

Cristian Ghinea PNRR InquamPhotos Octav Ganea Foto: Cristian Ghinea / InquamPhotos Octav Ganea

Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, critică dur Legea privind plafonarea prețurilor la energie și gaze, recent promulgată de președintele Klaus Iohannis, despre care spune că este o „bombă bugetară” care  va genera o „uriașă corupție”.

În discuție – modul „preferențial ” în care vor fi tratate firmele care vor cere compensarea prețului de la bugetul de stat.

„Parlamentul a trecut o lege așa-zis de plafonare a prețurilor la energie care, de fapt, este o uriașă țeapă pentru români și pentru statul român”, a afirmat Cristian Ghinea (USR), în cadrul conferinței „PNRR, un proiect de țară de 30 de miliarde de euro”, organizată de compania Sierra Quadrant.

Deși pare, din punct de vedere politic, „un PR de geniu”, „în realitate, statul român – asta este propunerea pe care PSD și PNL au căzut de acord – spune companiilor: tu voiai să iei un preț de 10 lei, nu ai voie să iei mai mult de 6 lei, da? Şi după aceea vii și îți dăm noi de la stat 4 lei diferența”. Riscul rezidă, consideră Ghinea, în faptul că Ministerul Energiei va trata preferențial dosarele de compensare a diferenței de preț.

„Statul român a plasat, prin legea asta, o uriașă bombă bugetară pentru anul viitor”, a acuzat USR-istul, care spune că și-ar dori ca ministrul de Finanțe care va realiza bugetul pentru 2022 să fie de la PSD: „Să văd cum face PSD bugetul pe anul viitor, (…) să creștem și alocațiile, și pensiile cu 40%, și plafonarea în sensul în care statul dă bani pe diferența de preț de energie. Ne aflăm în plină nebunie bugetară, vă spun!”, a comentat fostul ministru.

Acesta a precizat că USR a mers la Palatul Cotroceni, în momentul în care Dacian Cioloș a fost desemnat premier – propunere respinsă ulterior de Parlament – cu o „abordare liberală” la problema energiei, respectiv o tăiere temporară a TVA-ului și renunțarea temporară la prețul certificatelor verzi. Aceste soluții aveau și ele un impact bugetar, dar „pe termen scurt și măsurabil și pe mecanisme de piață”, în condițiile în care soluția PSD și PNL înseamnă, în opinia sa, „vă dăm fără număr de la stat și pe bază preferențială”.

„Ascultați ce vă spun, veți scrie dumneavoastră, presa curajoasă independentă, la anul pe vremea asta, ce uriașă corupție se întâmplă cu dosarele de luat bani de la stat pentru compensarea diferenței la prețul de energie”, a încheiat Cristian Ghinea.

Foto: Cristian Ghinea / InquamPhotos Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *