Cristian Ghinea: Prefinanțarea de 1,9 miliarde euro din PNRR va intra în țară imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie

cristian ghinea Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va intra în România imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie, a declarat ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea, la solicitarea Economedia.

Potrivit lui, plățile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire.

Marți, vicepremierul Dan Barna spunea că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară, pentru proiectele aflate în desfășurare. „În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Barna la TVR 1.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Declarațiile sale sunt în contradicție cu cele de până acum ale autorităților, care afirmau că primii bani din PNRR vor veni în România în acest an.

Drept urmare, Partidul Social Democrat a acuzat Guvernul că este vinovat de subminarea economiei naţionale pentru că „România nu va primi, în acest an, niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

România a transmis oficial PNRR la Bruxelles la data de 31 mai, cu o amânare de o lună, termenul inițial anunțat de autorități pentru depunere fiind aprilie. Atunci, Cristian Ghinea spunea că PNRR-ul României va fi aprobat într-un termen de două luni.

Ulterior, Ministerul Investițiilor a cerut amânarea termenului de aprobare, din cauza necesității unor clarificări pe proiecte. În acest context, Cristian Ghinea spunea că România va avea un răspuns final pe PNRR în septembrie și în noiembrie va intra o finanțare de 1,3 miliarde de euro.

În contextul în care opoziția a criticat calitatea PNRR-ului depus de România, premierul Florin Cîțu declara în iunie că țara nu are nicio problemă cu calitatea PNRR, afirmând că amânarea se produce dintr-un motiv banal: „Comisia Europeană intră în vacanță, mai sunt țări în situația României”.

Comisia Europeană a plătit deja pre-finanțări în valoare de 800 de milioane de euro din mecanismul de redresare, către 16 state membre (Franța, Grecia, Cehia, Germania, Polonia, Lituania, Olanda, Slovacia, Estonia Austria, Danemarca, Finlanda, Bulgaria, Suedia, Portugalia și Croația.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: