Criza Covid a accelerat operațiunile de fuziune-achiziție în lume (PwC)

Achizitii

În a doua jumătate a anului 2020, numărul de fuziuni-achiziții a crescut cu 18% în volum și cu 94% în valoare în întreaga lume. potrivit unui studiu PwC citat de bfmtv.

„Este criză și tocmai pentru că este criză companiile au nevoie să se transforme, unele au nevoie să se recentreze, unele au nevoie să cedeze acțiuni și altele au mijloacele pentru a-și consolida anumite sectoare”, a explicat Olivier Marion, de la PwC France și Maghreb.

Un alt stimulent este legat de necesitatea companiile de a se „transforma pe marile tendințe de fond care sunt transformarea digitală, reducerea amprentei de carbon, investițiile tehnologice etc”.

La acestea se adaugă dobânzile foarte reduse și abundența capitalurilor disponibile. Drept urmare, creșterea numărului de fuziuni-achiziții este observată peste tot în lume și dinamica ar putea să continue, arată PwC, care se așteaptă la accentuarea fenomenului în sectorul Spacs, aceste vehicule financiare foarte apreciate în prezent și care permit cotarea companiilor pe burse în doar câteva luni.

56 de operațiuni de peste 5 miliarde de dolari

Numărul operațiunilor de anvergură, de peste 5 miliarde de dolari, a crescut. Sfârșitul anului a fost marcat, spre exemplu, de achiziția platformei Slack de către Salesforce pentru aproape 28 de miliarde de dolari. În total, au avut loc 56 de operațiuni de acest tip în semestrul doi al anului trecut, față de 27 în primul.

Fără surpriză, sectoarele tech și telecom au înregistrat cel mai mare număr de tranzacții. În domeniul tech, fuziunile și achizițiile au crescut cu 30% în volum și cu 100% în valoare în semestrul doi din 2020, în timp ce operațiunile în telecom au crescut cu 15% în volum și cu 300% în valoare.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *