Criză de locuinţe în Germania. Autoritățile caută căi pentru a controla chiriile

germania, steag germania

Autorităţile germane vor analiza noi modalităţi prin care să controleze majorarea chiriilor, în condiţiile în care Vonovia SE vrea să revoluţioneze piaţa imobiliară prin preluarea rivalului Deutsche Wohnen SE într-o tranzacţie de 19 miliarde de euro, a declarat marţi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, pentru Bloomberg.

În urma preluării Deutsche Wohnen de către Vonovia SE va rezulta un gigant cu un portofoliului imobiliar combinat de peste 500.000 de apartamente.

În opinia lui Olaf Scholz, Guvernul de la Berlin trebuie să facă mai mult pentru a rezolva criza de locuinţe, inclusiv prin susţinerea construcţiilor de locuinţe de către cooperative şi companii din sectorul public.

„Suntem departe de ceea ce avem nevoie”, în termeni de noi apartamente, şi „avem nevoie de o reglementare corectă” pentru a-i ajuta pe chiriaşi, a spus Olaf Scholz.

Aceste comentarii reflectă faptul că locuinţele au devenit un subiect politic important în Germania, ţară unde procentul celor care deţin în proprietate locuinţa în care trăiesc este unul dintre cele mai mici din statele dezvoltate. În ultimii ani, proprietarii au fost supuşi unor presiuni din partea opiniei publice din cauza majorării chiriilor, în special în capitala Berlin. Subiectul va rămâne pe agenda publică înaintea alegerilor naţionale din septembrie.

Pentru a obţine aprobările necesare în vederea preluării Deutsche Wohnen, Vonovia SE s-a oferit să vândă aproximativ 20.000 către autorităţile locale din Berlin, să construiască un număr de aproximativ 13.000 de noi locuinţe şi să limiteze majorarea chiriilor. Cu toate acestea, activiştii care vor un referendum pentru a forţa edilii Berlinului să îi răscumpere pe marii deţinători de apartamente, nu au fost impresionaţi de concesiile oferite de Vonovia.

„Locuitorii Berlinului vor arăta că această tranzacţie este o farsă. Suntem încrezători că referendumul nostru va avea succes”, susţine Rouzbeh Taheri, purtătorul de cuvânt al iniţiativei.

Găsirea unei locuinţe în capitala Germaniei a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimele două decenii pe măsură ce noi rezidenţi, investitori şi companii s-au mutat în acest oraş. Chiriile din multe cartiere s-au dublat compartiv cu 2009 iar lucrările de construcţie nu au putut ţine pasul cu cererea.

Chiar dacă Berlinul este în epicentrul crizei spaţiilor de locuit, majorarea chiriilor afectează şi alte oraşe din Germania iar locuinţele accesibile au devenit unul dintre subiectele din campania electorală.

„Noi suntem cei care nu doar se plâng de situaţia actuală. Suntem cei care se luptă pentru mai multe case accesibile”, spune Olaf Scholz, candidatul social democraţilor la postul de cancelar, care la capitolul locuinţe se laudă cu realizările sale în funcţia de primar al Hamburgului.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *