Criza din Ucraina ar putea accelera tranziţia la combustibili ecologici, anticipează directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Criza din Ucraina va accelera probabil tranziţia la combustibili ecologici, pe termen mediu, deoarece gradul mai ridicat de utilizare a regenerabilelor poate ajuta la îmbunătăţirea mediului şi poate asigura independenţa energetică, a afirmat Francesco La Camera, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), într-un interviu acordat agenției Reuters, citat de Agerpres.

Folosirea combustibililor fosili ar putea creşte pe termen scurt, pentru asigurarea unei aprovizionări stabile, dar riscurile la adresa stabilităţii livrărilor de energie, scoase în evidenţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, vor sprijini renunţarea pe plan global la combustibilii poluatori, a explicat Francesco La Camera.

Acesta a adăugat: “Într-un termen extrem de scurt, preocupările guvernelor sunt legate de furnizarea de energie pentru cetăţeni”. Unele state folosesc tot ce au, inclusiv centralele electrice vechi pe bază de cărbune.

Germania a amânat planurile de închidere a unor centrale pe bază de cărbune, în timp ce Marea Britanie revine la acestea “doar în ultimă instanţă”, în cazul în care alte surse nu pot furniza electricitate în următoarea iarnă.

“Dar pe termen mediu spre lung, criza din Ucraina va aduce o accelerare a tranziţiei energetice, deoarece în final guvernele realizează că trecerea la regenerabile nu este bună doar pentru mediu, economie şi pentru locurile de muncă, ci şi pentru asigurarea unei independenţe energetice mai ridicate”, a afirmat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.

Acesta a adăugat: “Regenerabilele reprezintă astăzi cel mai competitiv mod de a produce electricitate”.

“În linii generale, energia nucleară nu este cea mai bună opţiune, din cauza costurilor, a temerilor legate de siguranţă şi deoarece contribuţia din partea acestui sector ar veni prea târziu”, a explicat La Camera, referindu-se la durata necesară pentru construirea unui nou reactor nuclear.

Conform unui raport publicat de IRENA săptămâna aceasta, dezvoltarea diferitelor tipuri de energie regenerabilă a permis crearea a 700.000 de locuri de muncă la nivel mondial în ultimul an, în pofida efectelor persistente ale pandemiei de COVID-19 şi a agravării crizei energetice.

În total, numărul de locuri de muncă existente la nivel mondial în domeniul energiilor regenerabile (fotovoltaică, eoliană, hidroelectrică, biocarburanţi, biogaz şi geotermală) a ajuns la 12,7 milioane în 2021, de la 7,28 milioane în 2012 şi 12 milioane în 2020, iar două treimi din toate aceste locuri de muncă sunt în Asia.

IRENA mizează pe creşterea în continuare a salariaţilor din sectorul energiilor regenerabile, până la un total de 38,2 milioane în 2030, pe măsură ce vor creşte investiţiile în eficienţa energetice, vehiculele electrice sau hidrogen.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: