Criza Evergrande: China cere băncilor să stabilizeze sectorul imobiliar

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Banca centrală a Chinei a îndemnat băncile să stabilizeze piața locuințelor și să combată specula, pe fondul temerilor legate de efectele unui potențial faliment al gigantului Evergrande asupra sectorului imobiliar, scrie boursorama.com.

Cu o datorie de 260 de miliarde de euro, grupul privat se luptă de mai multe săptămâni să onoreze plățile scadente și să respecte calendarul de livrări de locuințe.

Într-o reuniune de miercuri, banca centrală a cerut instituțiilor financiare să “stabilizeze prețurile terenurilor și locuințelor” și să “nu utilizeze imobiliarul ca o modalitate de a stimula economia pe termen scurt”, potrivit unui comunicat.

De asemenea, banca centrală a subliniat că “locuințele servesc pentru a locui în ele, nu pentru a specula”.

Comunicatul nu face nicio referință la Evergrande, dar este un semnal că autoritățile sunt îngrijorate de efectele unui eventual faliment al dezvoltatorului.

Confruntat cu un risc de agitație socială în acest scenariu, guvernul chinez nu a precizat încă dacă intenționează să intervină pentru a susține sau restructura grupul.

În orice caz, autoritățile par decise să prevină orice manifestație de nemulțumire.

Mai multe grupuri de discuție pe aplicația WeChat, care reuneau investitori sau proprietari Evergrande, au fost închise sau blocate luni.

“Mai mulți membri ai grupului nostru WeChat au fost convocați de poliția” din Shenzhen (sud), unde se află sediul dezvoltatorului, a declarat pentru AFP un investitor care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Evergrande a început deja să renunțe la anumite active și vrea să vândă o partricipație de 1,5 de dolari la o bancă regională.

Sursa foto: Evergrande

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *