După o creștere puternică a cererii de gaze naturale în 2021, Agenția internațională pentru Energie (AIE) anticipează o creștere mai slabă în acest an din cauza prețurilor la niveluri record și chiar o scădere în Europa, potrivit Le Figaro.
„Consumul mondial de gaz natural a crescut cu 4,6% în 2021, mai mult decât dublu față de declinul constatat în 2020”, a precizat AIE, într-un raport publicat luni. Acest avans a fost susținut de relansarea economică, după un an marcat de măsuri restrictive pe fondul pandemiei, dar și de vremea nefavorabilă. Oferta nu a putut urma cursul cererii iar dificultățile unor producători au condus la tensiuni pe piețe, unde cotațiile au explodat.
Pentru viitor, „evoluția cererii pe termen scurt va depinde de meteo în ceea ce rămâne din sezonul de încălzire din emisfera nordică”, arată agenția. „Presupunând temperaturi normale, creșterea pieței gazului natural ar trebui să fie încetinită de prețurile mai ridicate și de o creștere economică mai slabă, în timp ce tensiunile asupra ofertei ar putea să scadă, cu revenirea graduală a capacităților care erau oprite”, continuă autorii studiului.
AIE se așteaptă pentru 2022 la o cerere mondială de gaz de 4.148 miliarde metri cubi, o creștere modestă de 0,9% față de 2021. Producția mondială este așteptată la 4.191 mmc (+1,6%). În ceea ce privește Europa, agenția se așteaptă la un declin de 4% pentru cererea de gaze în acest an, din cauza unei utilizări mai reduse pentru producerea electricității.
În Europa, energiile regenerabile progresează puternic în timp ce cărbunele redevine competitiv pe fondul prețurilor mari la gaze. Cererea totală de gaze a Europei este așteptată la 527 mmc în acest an după 552 mmc în 2021.