Elon Musk, cel mai bogat om din lume și consilier informal al lui Donald Trump, a încercat fără succes să convingă administrația Trump să renunțe la noile tarife comerciale extinse, transmite The Washigton Post.
Măsurile, promovate de consilierul Peter Navarro, sunt văzute de Musk drept o amenințare majoră la adresa companiilor americane, în special Tesla. „Un doctorat în economie de la Harvard e un lucru rău, nu bun,” a scris Musk, pe rețeaua lui socială, X.
Musk vs. Trump: Tarifele care dezbină
Cu doar câteva săptămâni înainte de retragerea lui Musk din funcțiile oficiale, tensiunile dintre cele două figuri dominante ating un nou prag.
Musk a făcut apeluri directe către Donald Trump în încercarea de a bloca noile tarife comerciale impuse de administrație, însă fără rezultat. Potrivit The Washington Post, Musk l-a vizat în mod special pe Peter Navarro, consilierul economic al Casei Albe, pe care l-a criticat dur: „Un doctorat în economie de la Harvard e un lucru rău, nu bun,” a scris Musk pe X.
Mulți dintre liderii din afaceri și tehnologie care au susținut candidatura lui Trump au fost șocați de decizia președintelui de a merge mai departe cu asemenea tarife drastice și la fel de dezamăgiți că nu au reușit să aibă o influență mai mare asupra politicii, au declarat pentru The Washingron Post două persoane familiarizate cu situația.
Un prieten al lui Musk, investitorul Joe Lonsdale, a scris pe X că le-a spus „prietenilor din administrație” în ultimele zile că „tarifele vor dăuna companiilor americane mai mult decât celor chineze”.
Lonsdale a refuzat să comenteze mai mult decât ceea ce a spus în postare, notează sursa citată.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Reacții dure din partea mediului de afaceri
Decizia de a impune tarife drastice a șocat o bună parte din liderii din afaceri și tehnologie care l-au susținut pe Trump.
The Washington Post relatează că „mulți dintre ei erau convinși că Trump va putea fi temperat de consilieri precum Scott Bessent,” însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Un grup informal de lideri din Silicon Valley încearcă acum să facă lobby pentru politici mai echilibrate.
Cu toate acestea, poziția fermă a unor figuri-cheie, precum secretarul Comerțului Howard Lutnick – considerat cândva aliatul lui Musk – face ca eforturile să pară zadarnice.
Kimbal Musk îl critică pe Trump
„Reacția negativă din China față de politicile tarifare ale lui Trump și asocierea cu Musk este greu de subestimat,” a spus Dan Ives, analist la Wedbush Securities, un susținător înfocat al Tesla.
„Tesla a devenit practic un simbol politic la nivel global … iar asta este un lucru extrem de rău pentru viitorul acestui pionier tehnologic”, a mai spus analistului Dan Ives.
Ca urmare, ținta de preț a acțiunilor Tesla a fost redusă de la 550 la 315 dolari. În aceeași zi, titlurile au scăzut cu 2,5%.
Nici familia lui Musk nu a rămas tăcută. Fratele său, Kimbal Musk, l-a atacat dur pe Trump:
„Cine ar fi crezut că Trump a fost de fapt cel mai mare președinte cu taxe din ultimele generații,” a scris el pe X, rețeaua socială deținută de Elon Musk.
„Prin strategia sa tarifară, Trump a impus un impozit structural, permanent, asupra consumatorului american.”