Criza nivelului de trai a afectat gospodăriile din UE în 2022

bani economii financiar portofel sarac Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Agenția oficială de statistică a UE și-a publicat luni seturile-cheie de date anuale care oferă un tablou al sănătății economice și sociale a Europei în ultimul an. Euronews le-a selectat pe cele esențiale, scrie Agenția de presă Rador.

Inflația

Inflația anuală medie a fost 9,2% în 2022 în UE, dat fiind că agresiunea Rusiei din Ucraina a dat o lovitură majoră piețelor de mărfuri, arată Eurostat.

A atins cel mai ridicat nivel în țările baltice, cu un maxim uimitor de 19,4% în Estonia.

Toate gospodăriile din UE au avut probleme cu facturile, dat fiind că prețurile la chirii, apă și energie au crescut cu 18%, la transport cu 12,1% și la alimente și băuturi non-alcoolice cu 11,9%. 

Criza nivelului de trai

În ianuarie 2023 aproape jumătate (47,1%) din cheltuielile unei gospodării oarecare din UE s-au dus pe gospodărie, transport și alimente, care au cunoscut cele mai mari scumpiri.

Rezultatul, conform Eurostat, a fost agravarea crizei nivelului de trai. În 2022 21,6% din populația UE, adică 95,3 milioane de oameni, a fost supusă riscului de sărăcie sau excludere socială. Proporția cea mai mare s-a înregistrat în România (34,4%) și Bulgaria (32,2%).

Aproape o treime din populația UE s-a confruntat în 2022 cu o factura neașteptată pe care n-a putut-o plăti, o creștere cu 1,3% față de 2021. Și aici cifra cea mai ridicată s-a înregistrat în România, unde aproape jumătate (47,9%) din populație nu a fost capabilă să-și acopere o cheltuială neprevăzută. 

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *