Cu cât crește prețul energiei electrice de la 1 iulie 2021

energie-electrica

Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială până la data de 1 iulie riscă să plătească facturi cu aproape 100 de lei mai mari, anual, arată o estimare a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Doar 40% dintre clienții casnici au contracte încheiate pe piața concurențială de energie electrică, în prezent. Cei care nu și-au schimbat contractul primesc de la 1 ianuarie un serviciu universal, care este mai scump.

Toți cei care nu și-au schimbat contractul către piața concurențială mai au timp până la 30 iunie să facă acest lucru. Dacă schimbă contractul, ei vor beneficia, pe lângă prețurile mai bune de pe piața concurențială, și de o reducere aplicată de furnizor.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Cu toate acestea, pentru cei care nu schimbă contractul, data de 1 iulie vine cu noi scumpiri la energie electrică, pe lângă cele de la 1 ianuarie.

Asociația Energia Inteligentă estima în urmă cu o lună o creștere a prețului energiei electrice pentru următorul an comercial (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022) cu circa 10%. Au apărut primele cifre privind creșterea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici care se găsesc în Serviciul Universal (consumatorii care nu au trecut în piața concurențială și au rămas la același furnizor), care arată o creștere de la 1 iulie 2021 a prețului mediu pentru aceștia cu 4,8%. Din păcate este doar o primă etapă a creșterii prețului, la 1 ianuarie 2022, probabil urmând o nouă majorare cu încă 5%, estimează Asociația.

Potrivit AEI, creșterea prețului energiei electrice de la 1 iulie 2021, pentru clienții din Serviciul Universal, variază de la 1,3 %, în București și Ilfov la 7,5% în Oltenia.

Așadar, consumatorii de energie electrică care nu au încheiat contracte pe piața concurențială vor achita în medie, anual mai mult pentru energia consumată cu până la 96 lei.

   

Cei care nu doresc să achite mai mult pentru energia electrică din această vară pot să încheie contracte în piața concurențială, acolo unde conform comparatorului de prețuri al ANRE pot obține în medie o factură mai mică cu până la 356 lei/an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: