Cu ce avere rămâne Traian Băsescu, după ce și-a pierdut beneficiile din cauza colaborării cu Securitatea. Fostul șef de stat are investiții în titluri de stat de aproape 800.000 de euro

Traian Băsescu Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte Traian Băsescu pierde o serie de beneficii financiare și materiale după ce a fost declarat definitiv turnător al Securității, printre care locuința de protocol gratuită, venitul lunar de fost președinte, dar și paza SPP. Însă fostul șef de stat rămâne cu indemnizația de europarlamentar, dar și cu numeroase fonduri strânse de-a lungul timpului, pe care Băsescu le investește acum productiv: de exemplu, investițiile sale în titluri de stat, care oferă în prezent cea mai bună dobândă de pe piață, se apropie de 800.000 de euro.

Economedia a analizat cea mai recentă declarație de avere depusă de Traian Băsescu, în 2021, pentru a observa ce venituri mai obține fostul președinte și ce avere are după două mandate de președinte și unul, încă în derulare, de europarlamentar.

Ce pierde fostul președinte, după ce a fost declarat definitiv turnător al Securității

Judecătorul Cristi Danileț a explicat, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, primele efecte după ce Traian Băsescu a fost declarat definitiv turnător al Securității. Fostul președinte pierde locuința de protocol gratuită, venitul lunar de fost președinte, dar și paza SPP.

Magistratul spune că, conform Legii nr. 406/2001, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la:
– locuinţe de protocol, gratuită;
– consilier şi secretar;
– venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
– pază şi protecţie permanentă de la SPP
– autoturism permanent de la SPP

Potrivit modificărilor aduse la lege în octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Astfel, Traian Băsescu rămâne fără indemnizația de fost președinte, care s-a ridicat la un total anual de 202.176 lei (circa 40.000 de euro), conform ultimei declarații de avere depuse în 2021 pentru anul 2020.

În plus, fostul președinte rămâne fără următoarea categorie de beneficii din declarația de avere:

Sursa foto: Declarație de avere Traian Băsescu, 2021

Fostul președinte al României Traian Băsescu a rămas fără angajații Serviciului de Pază și Protecție de care beneficiază toată viața șefii de stat, au confirmat sursele G4Media. Decizia a fost luată de SPP imediat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că Băsescu a colaborat cu Securitatea.

Totodată, Traian Băsescu are 60 de zile să elibereze vila RA-APPS în urma deciziei definitive prin care Curtea Supremă a stabilit că fostul președinte a colaborat cu Securitatea, a transmis regia printr-un comunicat trimis luni.

Rămâne cu mandatul de europarlamentar

Avocata lui Traian Băsescu, Eliza Ene-Corbeanu, a precizat pe Facebook după decizia definitivă dată de Curtea Supremă, care a stabilit că fostul președinte a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, că Traian Băsescu „nu își va pierde mandatul de europarlamentar”. Traian Băsescu a fost ales europarlamentar în 2019, pe lista PMP.

Traian Băsescu primește o indemnizație anuală de europarlamentar de 83.931 euro, arată cea mai recentă declarație de avere, alături de diurnă anuală pentru deplasare și misiuni de 81.792 euro și o sumă forfetară anuală de 54.756 euro.

Ce avere mai are

Traian Băsescu declară că deține o singură locuință, un apartament de 250 de metri pătrați în București, cu un loc de parcare, ambele achiziționate în anul 2003. Totodată, el mai menționează în declarația de avere două terenuri închiriate de la PMB (174 si 46 mp).

El deține două mașini, un Dacia Duster din 2010 și un Ford B max din 2012, dar și bijuterii în valoare de 28.000 de euro, ceasuri în valoare de 52.000 de euro și tablouri în valoare de 19.000 de euro.

Traian Băsescu are un cont curent cu aproape 80.000 de lei, conturi în euro cu peste 40.000 de euro, 10.000 de dolari și 4.500 lei. Atât Traian Băsescu, cât și soția Maria Băsescu au fiecare câte un cont de economii aferent titlurilor Tezaur, unul cu economii de 200.000 lei, și celălalt cu economii de 216.000 lei.

În plus, Traian Băsescu are investiții de peste 3,9 milioane de lei (peste 790.000 de euro) majoritar în titluri de stat și câteva acțiuni Romgaz.

Astfel, el are trei investiții în titluri de stat în lei, după cum urmează: 2.500 de titluri cu o valoare la zi de 256.492 lei, 5.000 de titluri cu o valoare de 522.912 lei și 8.000 de titluri 836.660 lei. El mai are două investiții în titluri de stat în euro, astfel: 2.750 de titluri cu o valoare de 280.707 euro și 500 de titluri cu o valoare de 50.943 euro. Mai există o investiție în titluri de stat în dolari, de 47 de titluri cu o valoare de 101.534 dolari. Fostul președinte mai are și aproape 3.000 de acțiuni la Romgaz în valoare de 82.838 lei. Soția sa, Maria Băsescu, are de asemenea, o investiție în titluri de stat în lei, de aproape 1.400 titluri cu o valoare de peste 146.000 lei. Toate acestea sunt emisiuni care au început să se tranzacționeze pe bursă în anul 2020, în august și decembrie, și au maturități în anii 2024-2025.

Traian Băsescu și Maria Băsescu au obținut și venituri anuale de pe urma investițiilor în titluri de stat de peste 72.000 lei.

Traian Băsescu mai primește și o pensie anuală de 69.920 lei, iar Maria Băsescu primește o pensie de 8.832 lei.

Per total, Traian Băsescu a avut în 2020 venituri anuale totale de peste 240.000 de euro, din care 200.000 de la Parlamentul European și 40.000 din indemnizația de fost președinte, pe care de acum o va pierde.

Context. Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Curtea Supremă a respins miercuri apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București.

Decizia instanței vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse „activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat miercuri că va face „demersuri legale la CEDO” după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o sentință definitivă, că a fost colaborator al Securității comuniste ca poliție politică.

Comentarii

  1. Sa ne lase Băshe, e deja prea mult și ce a primit până acum. Din punctul meu de vedere ar trebui ca statul roman să-și recupere pierderile de imagine, prin faptul ca un securist s-a cocoțat vreme de zece ani în cea mai înaltă funcție în stat.

    • Nu-i asa ? Sa-l PEDEPSIM CAT MAI ASPRU ca a organizat – supravegheat si citit Raportul prin care S-A DECLARAT REGIMUL COMUNIST ILEGAL si DISTRUGATOR PENTRU Romania si POPORUL ROMAN !! Bine inteles – NU PENTRU TOT POPORUL ROMAN – CANALILE CARE AU PACTIZAT CU COMUNISMUL si SOVIETICII – RUSNACII, care au profitat de regimul comunist – care au LUCRATpe fata sau pe ASCUNS CU SOVIETICII SI KGB-GRU n-au primit bine Raportul si AU FACUT UN IAD LA CITIREA DE CATRE pRESEDINTELE Basescu. Inca un motiv pentru care-l respect
      Iar – daca se doreste acuzarea si condamnarea celor care au CONDUS si au profitat de comunism solicit 1 – Lista tuturor celor care AU LUCRAT EFECTIV in Securitate – ofiteri, subofiteri – pe fata sau acoperiti – si cadre civile 2 – Lista cdrelor activistilor de pCR – Dupa aflarea canalilor care au introdus si efectuat teroarea comunista in Romania CEI INCA IN VIATA – de exemplu canalia si ASASINUL Ilici Iliescu – KGB – sa fie judecati si condamnati – iar averile lor sa fie cofiscate !

  2. Lăsați averea lui nea Traian…Cum face cu declarațiile alea neconforme cu realitatea…?! 🤕😟Alea din perioadele in care a fost președinte ,,nedesconspirat”?! Și chiar cu asta de la PE?!
    Cum e domnia-sa așa popular…sa facă naiba grupul securiștilor europeni, consumatori de whisky bun! 🤭🥃🤕🙃🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *