Cu o datorie colosală, gigantul imobiliar chinez Evergrande recunoaște că se confruntă cu o presiune financiară „enormă” și acuză o campanie de presă îndreptată împotriva sa

Proteste la sediul Evergrande captura youtube

Grupul de lance Evergrande, vârf de lance al industriei imobiliare chineze care se confruntă cu datorii abisale, a recunoscut marți o “presiune enormă” în plan financiar și a avertizat că este posibil să nu-și poată onora obligațiile față de creditori, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

O eventuală lichidare a acestui gigant ar avea consecințe considerabile, nu doar în plan economic, dar și în ceea ce privește “stabilitatea socială” atât de dragă liderilor chinezi.

Evergrande are 200.000 de angajați și generează indirect 3,8 milioane de locuri de muncă în țară. Unii proprietari care au plătit în avans pentru construcția unei locuințe ar putea să nu mai beneficieze niciodată de aceasta.

Luni, investitori furioși au protestat în fața sediului grupului din Shenzhen (sud).




Într-o declarație transmisă marți bursei din Hong Kong, unde grupul este listat, Evergrande a afirmat că explorează “toaate soluțiile posibile” pentru rezolvarea problemei de lichidități.

Cu toate acestea, “nu există nicio garanție că grupul va fi în măsuri să-și onoreze obligațiile financiare”, a avertizat mastodontul.

“Luna septembrie este în general cea în care promotorii imobiliari din China înregistrează cele mai multe vânzări”, subliniază Evergrande, care denunță o campanie de presă care ar viza-o în această perioadă crucială.

Îngrijorările legate de sănătatea financiară a grupului “au subminat încrederea” potențialilor cumpărători, acuză compania.

Aceste comentarii au dus la căderea cu peste 10% a acțiunilor Evergrande pe bursa din Hong Kong. Într-un comunicat precedent, grupul a negat luni că este în pragul falimentului.

Recent, mai mulți subcontractori și furnizori s-au plâns că nu au fost plătiți.

Evergrande a multiplicat în ultimii ani achizițiile cu prețul unei îndatorări colosale – pasivul său este estimat la 1.966 miliarde de yuani, echivalentul a 260 miliarde euro.

Pe lângă imobiliare, grupul este prezent și în industria auto. Fondat în 2019 cu ambiția de a revoluționa sectorul electric, Evergrande Auto nu comercializeză în prezent niciun vehicul.

Într-un an, compania a pierdut 85% din valoarea pe bursă.

Evergrande a investit de asemenea în turism, digital, asigurări și parcuri de distracție pentru copii, “mai mari” decât cele ale Disney. Este de asemenea proprietara grupului de fotbal Guangzhou FC (ex-Guangzhou Evergrande), cu sediul în Canton (sudul Chinei), antrenat de campionul mondial italian Fabio Cannavaro.

captura youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *