Cu profit operațional dublat la 19,3 miliarde de euro în 2021, Volkswagen se teme de efectele invaziei ruse în Ucraina

volkswagen logo

Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, și-a dublat profitul operațional în 2021, dar a avertizat că invazia Rusiei asupra Ucrainei și impactul acesteia asupra lanțurilor de aprovizionare ar putea afecta afacerile în acest an în moduri neprevăzute.

Producătorii de mașini se străduiesc să găsească surse alternative de piese vitale fabricate în Ucraina, inclusiv cablaje de sârmă, din locuri atât de îndepărtate precum China și Mexic, deoarece invazia Rusiei oprește liniile de asamblare și rupe lanțuri complexe de aprovizionare.

„Conflictul… are un impact asupra întregii economii globale, asupra materiilor prime, asupra lanțurilor de aprovizionare și, prin urmare, asupra companiei noastre”, a declarat vineri șeful financiar Volkswagen, Arno Antlitz, citat de Reuters.

„Impactul acestui lucru nu poate fi evaluat în mod concludent în acest moment”, a spus el, adăugând că grupul lucrează în prezent la apelarea altor furnizori din Europa de Est și Africa de Nord pentru a obține cablaje.

Volkswagen a spus că există riscul ca cele mai recente evoluții din războiul din Ucraina să aibă un impact negativ asupra afacerilor sale. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială”.

Compania și-a propus în continuare să-și majoreze dividendul anual cu mai mult de jumătate, până la 7,50 euro pe acțiune ordinară și 7,56 euro pe acțiune preferențială pentru 2021, după ce profitul operațional s-a dublat la 19,3 miliarde de euro anul trecut.

Dublarea profitului operațional în 2021 s-a datorat prețurilor mai mari și unui mix de produse mai favorabil, a spus Volkswagen, adăugând că se așteaptă la o marjă operațională a vânzărilor de 7%-8,5% în 2022, comparativ cu 7,7% în 2021.

Se estimează că vânzările vor crește cu 8%-13% în 2022, comparativ cu o creștere de 12,3%, la 250 de miliarde de euro în 2021.

„Cu toate acestea, această orientare este supusă dezvoltării ulterioare a războiului din Ucraina și în special impactului asupra lanțurilor de aprovizionare ale grupului și asupra economiei globale în ansamblu”, a spus compania.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *