Cu restricţii interne tot mai severe, turiştii români cu certificat verde evadează către destinaţiile vest-europene

italia, cinque terre Foto: Faimosul Cinque Terre / Pixabay

În contextul restricţiilor tot mai severe din România şi a gravităţii pandemiei, turiştii români vaccinaţi sau care au trecut prin boală evadează spre destinaţiile turistice din vestul Europei, iar Italia, Marea Britanie, Spania, Germania sau Franţa sunt printre cele mai căutate în această toamnă, se menţionează într-un comunicat remis marţi de agenţia online de turism Vola.ro.

În aceste ţări vest-europene, restricţiile pentru cei care deţin certificatul verde sunt minime, atracţiile turistice sunt deschise, iar viaţa de zi cu zi seamănă tot mai mult cu viaţa de dinainte de pandemie, susţine Vola.ro.

Înainte de impunerea certificatului verde, volatilitatea listei semafor a altor ţări şi riscul de a intra în carantină la întoarcerea din vacanţă îi reţineau pe români din a călători, însă, în prezent, datorită certificatului verde, turismul este cu mult simplificat, iar turiştii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele şase luni pot reveni în România din orice ţară, fără a mai fi necesară testarea COVID sau carantina. În acest context, noul trend turistic la acest final de toamnă constă în creşterea numărului de rezervări last-minute de tip city-break spre marile capitale vest-europene.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Deşi înainte de pandemie acest tip de călătorii nu ar mai fi fost în grafic, în principal din cauza vremii reci, procentul încă mic de români vaccinaţi şi numărul în creştere de îmbolnăviri duce la o schimbare de paradigmă tot mai pronunţată în ceea ce priveşte cererea de produse turistice din România, se spune în document.

Conform datelor colectate de Vola.ro, tarifele la biletele de avion către capitalele vest-europene sunt mai mici decât în trecut: un bilet pe una dintre cele mai solicitate rute, Bucureşti-Milano, costă 35 de euro, un zbor până la Londra costă în medie 103 euro, iar un zbor până la Dublin costă 64 de euro.

La polul opus, în topul celor mai vândute rute în luna octombrie pe Vola.ro se află Dubai, destinaţie pentru care se plăteşte, în medie, 313 euro pe biletul de avion cu plecare din Bucureşti, iar dintre destinaţiile europene Barcelona sau Lisabona au tarifele de zboruri cele mai mari.

Preţul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai utilizate de turiştii români este de 155 de euro, notează Vola.ro.

Având în vedere nesiguranţa asociată sejururilor din România, pe fondul multiplelor schimbări şi restricţiilor tot mai severe ce conduc la anularea unor evenimente sau desfăşurarea lor fără spectatori, deseori biletele de avion pentru destinaţii externe, precum Italia, Marea Britanie sau Belgia, ajung să aibă preţuri mai mici decât preţurile pentru zboruri interne. Astfel, conform datelor furnizate de Vola.ro, pentru zboruri interne, tariful mediu al biletului de avion este de 114 euro per segment de zbor, ceea ce face ca un zbor Cluj-Bucureşti de 130 de euro în octombrie să fie mai scump decât plătesc deseori turiştii români pentru a se întoarce la Bucureşti din Londra, Madrid, Paris sau Bruxelles.

Totodată, dacă în luna septembrie a acestui an, rutele interne au fost cele mai solicitate, odată cu noile restricţii impuse în România rezervările pentru zborurile care unesc cele mai mari oraşe din România au suferit o uşoară scădere.

Turismul de afaceri şi vizitarea rudelor şi prietenilor rămân principalele motive pentru călătoriile interne, aceşti turişti nefiind neapărat afectaţi de schimbările anunţate de autorităţi, mai afirmă agenţia de turism.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: