Peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenţă deţin circa 50% din suprafaţa agricolă a ţării, dar realizează 10-15% din producţia agricolă, a afirmat, marţi, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres. El a subliniat că aceşti fermieri deţin suprafeţe foarte mici de teren.
“România este o ţară care se împarte în trei categorii, mă refer în principal la zona de agricultură vegetală. Prima categorie ar fi agricultura de subzistenţă. Pe baza datelor pe care le deţinem, avem peste 600.000 de fermieri angrenaţi în zona de agricultură, dar pe suprafeţe foarte mici de teren – şi unde am putea să spunem că agricultura încă se face cu sapa şi cu căruţa sau cu carul. Este o întindere destul de mare, dar putem să vedem că această zonă de agricultură este cea regăsită preponderent în mediul rural al populaţiei, încă majoritară în România – şi care nu întrevede dezvoltarea unei activităţi comerciale din această zonă de agricultură de subzistenţă. Practic, îşi asigură traiul zilei de mâine”, a menţionat Chesnoiu, la o videoconferinţă despre agricultura inteligentă.
Potrivit acestuia, peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenţă realizează 10-15% din producţia agricolă. “Apoi, avem o categorie a fermierilor medii/mijlocii unde putem vorbi de ferme cuprinse între 10 şi 100-150 de hectare de teren, care sunt puţin mai tehnologizaţi, realizează venituri exclusiv din zona de agricultură. Pe zona de performanţă, vorbim de aproximativ 4.000 de fermieri care deţin 30% din suprafaţa agricolă a României, dar care realizează 70% din producţiile de cereale înregistrate în România şi asta nu o pot face decât prin inteligenţă şi performanţă”, a mai spus Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.