“Cu sapă şi căruţă”: România are peste 600.000 de fermieri în zona agriculturii de subzistenţă

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenţă deţin circa 50% din suprafaţa agricolă a ţării, dar realizează 10-15% din producţia agricolă, a afirmat, marţi, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres. El a subliniat că aceşti fermieri deţin suprafeţe foarte mici de teren.

“România este o ţară care se împarte în trei categorii, mă refer în principal la zona de agricultură vegetală. Prima categorie ar fi agricultura de subzistenţă. Pe baza datelor pe care le deţinem, avem peste 600.000 de fermieri angrenaţi în zona de agricultură, dar pe suprafeţe foarte mici de teren – şi unde am putea să spunem că agricultura încă se face cu sapa şi cu căruţa sau cu carul. Este o întindere destul de mare, dar putem să vedem că această zonă de agricultură este cea regăsită preponderent în mediul rural al populaţiei, încă majoritară în România – şi care nu întrevede dezvoltarea unei activităţi comerciale din această zonă de agricultură de subzistenţă. Practic, îşi asigură traiul zilei de mâine”, a menţionat Chesnoiu, la o videoconferinţă despre agricultura inteligentă.

Potrivit acestuia, peste 600.000 de fermieri din zona agriculturii de subzistenţă realizează 10-15% din producţia agricolă. “Apoi, avem o categorie a fermierilor medii/mijlocii unde putem vorbi de ferme cuprinse între 10 şi 100-150 de hectare de teren, care sunt puţin mai tehnologizaţi, realizează venituri exclusiv din zona de agricultură. Pe zona de performanţă, vorbim de aproximativ 4.000 de fermieri care deţin 30% din suprafaţa agricolă a României, dar care realizează 70% din producţiile de cereale înregistrate în România şi asta nu o pot face decât prin inteligenţă şi performanţă”, a mai spus Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Comentarii

  1. Cred ca la tara acum pe real nu mai sunt 600.000 de fermieri care practica agricultura de subzistenta.
    Pentru ca sunt in vârstă si nu mai pot munci.
    In cel mai fericit caz terenul agricol e dat in arenda cu învoială.
    Daca-l lucreaza cineva e in regula daca nu va ramane parloaga.
    Apoi calul si căruța nu mai sunt elemente de baza in Sat.
    Au fost înlocuite cu autoturismele SH.
    In fiecare sat sunt 30 sau 40 de auto SH si 3, 4 căruțe cu cal.

    E de asteptat recensămîntul.
    Pentru ca se apropie de real.
    Depinde de Primarele!
    Care pune pe cine trebuie in comisie!
    Si iese recensămîntul cum se vrea.
    Nu sunt evidențe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *