Cuba: Inflația pe piața neagră este estimată la 6.900%

Cuba

Cubanezii au reacționat cu „neîncredere” și „durere” la anunțul autorităților comuniste că inflația pe piața neagră este de acum estimată la 6.900%, într-un context de grave penurii, scrie Le Figaro.

„Am crescut, am fist educată în acest sistem și (…) ce resimt este durere, ca niciodată înainte”, a declarat, pentru agenția AFP, Elda Marina Quiñonez, o învățătoare în vârstă de 69 de ani, la ieșirea dintr-o piață de unde a cumpărat ceapă și ierburi aromatice.

În cadrul sesiunii parlamentare organizate miercuri și joi, un înalt oficial a oferit cifrele înregistrate de la intrarea în vigoare, în 1 ianuarie, a unificării celor două monede locale, în urma căreia salariie au crescut în medie cu 450%. Acțiunea a condus însă la majorarea substanțială a prețurilor.

Reforma miza pe o inflație a prețurilor cu amănuntul de 60% dar, în final, „oamenii plătesc prețuri de șapte până la 10 ori mai mari”, a admis Marino Murillo, șeful comisiei însărcinate cu implementarea reformei.

Piața neagră este stimulată de grava penurie de alimente și de medicamene dar și de deschiderea, din 2019, a magazinelor care vând doar în valute străine, inaccesibile pentru o mare parte din cubanezi. Inflația a atins deja 6.900% din ianuarie, a precizat oficialul cubanez. Numeroși comercianți profită de situație pentru a cumpăra produse în valută și pentru a le revinde apoi de trei patru ori mai scump. Valutele sunt tranzacționate la rândul lor mai scump cu fiecare zi care trece pe piața neagră (dolarul era cotat la circa 70 de pesos cubanezi, față de cursul oficial de 24), contribuind și mai mult la creșterea prețurilor.

Această inflație este rodul „speculei”, comenta Delfin Lima, un angajat al unei edituri în vârstă de 65 de ani. „Nu m-aș fi gândit vreodată că vom avea o astfel de inflație cu atât mai mult cu cât, pentru mine, ea nu este provocată de circumstanțe obiective ci de anumite persoane, în special comercianții”, a adăugat el.

Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din 1993, cu o cădere a PIB-ului de 13% între ianuarie 2020 și septembrie 2021, sub efectul pandemiei de coronavirus și a înăspririii embargoului american.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *