Cum a ajuns Timișul un magnet pentru investiții străine

timisoara Sursa foto: Unsplash/Dan Visan

Timișoara este unul dintre cele mai devoltate orașe din țară, companii mari la nivel global alegând să investească aici, dar și în județ. Numai în ultimele luni firme ca Porsche, Dräxlmaier, Tesla și ZF Group au anunțat că vor deschide puncte de lucru sau vor face investiții noi.

Potrivit datelor de la Oficiul Regional al Comerțului, (ORC) obținute de Economedia, 17.470 de firme au fost înmatriculate în județul Timiș în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 mai 2021. În aceeași perioadă au fost radiate un număr de 31.096 firme. Însă numai de la începutul acestui an au fost înființate 1.264 de firme.

Timișoara a pierdut recent câteva investiții semnificative. De exemplu, după 20 de ani, fabrica Nestle s-a închis în 2019 din cauza lipsei de angajați și a creșterii costurilor care a afectat veniturile companiei. Alte două firme din domeniul automotive din județ și-au închis porțile. Este vorba despre producătorul de huse pentru mașini Prevent și fabrica de componente auto Joyson (fosta Takata). Se observă o tendință de scădere a industriilor textile, componente auto sau manufactură, confort datelor ORC.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În schimb, câștigă teren companiile mari la nivel global puternic axate pe cercetare, dezvoltare și inovație în diferite sectoare, dar și pe tehnologiile viitorului.

Dräxlmaier a anunțat recent că va ansambla la Timișoara baterii pentru automobile electrice din întreaga lume și va angaja 1.000 de persoane în următorii șase ani. „Compania Dräxlmaier la mijlocul acestei luni a anunțat o investiție de 200 de milioane de euro la Timișoara, care va plasa orașul ca un jucător important pe piața națională și europeană a tehnologiilor verzi. Această investiție era planificată de mai mulți ani și era să fie blocată de birocrație, însă mă bucur că am reușit să o deblocăm în doar câteva luni”, a trasmis primarul Timisoarei, Dominic Fritz, pentru Economedia.

În primăvara acestui an gigantul Tesla a construit o stație de încărcare pentru mașini electrice în centrul orașului, prima din România.

Iar Porche Engineering a anunțat că va deschide tot aici un centru de cercetare și inovare pentru mașinile inteligente ale viitorului. Aici vor lucra 200 de specialiști.

ZF Group, un concern tehnologic activ la nivel internațional care livrează sisteme pentru mobilitatea autoturismelor, vehiculelor utilitare și tehnologiei industriale, a ales să investească și el la Timișoara, anunțul fiind în urmă cu o săptămână.

„Cu reprezentanții companiei ZF am avut, de altfel, o discuție imediat după alegeri și mi-au spus atunci că aveau de ales între Timișoara și alte orașe din Polonia, Portugalia, Serbia și România. Le-am prezentat avantajele noastre: un oraș inovator, cu forță de muncă de înaltă calificare, care aspiră să devină un pol al tehnologiilor verzi și soluțiilor de e-mobilitate. Și mă bucur că ne-au ales pe noi pentru această investiție”, a adăugat primarul orașului, Dominic Fritz.

Autoritățile locale spun că în viitorul apropiat și alte companii mari vor investi aici.

„În ultimele luni am organizat și întâlniri cu reprezentanții primelor 20 de companii din Timișoara, care, în același timp, sunt și cei mai mari contribuabili la bugetul local, pentru a afla direct de la ei despre problemele cu care se confruntă. Aceste întâlniri sunt extrem de benefice atât pentru noi, conducerea Primăriei Timișoara, cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri și conduc la schimbări de efect pe care noi le putem face pentru a veni în ajutorul lor”, a mai declarat Dominic Fritz.

Mediul de afaceri prietenos, poziționarea propice a județului cu deschidere către Occident și faptul că Timișoara este un oraș universitar, iar companiile își găsesc mult mai ușor specialiști în domeniu sunt factorii decisivi care determină multinaționalele să investească aici.

Timișoara se clasează în top trei orașe populare pentru investiții străine directe, conform raportului EY Attractiveness Survey Romania 2021. Timișoara a atras 11% dintre toate proiectele ISD anunțate pentru anul 2021, după București (33%) și Cluj-Napoca (12%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: