Președintele american Donald Trump a impus sâmbătă taxe vamale cu care amenințase de mult timp asupra importurilor din Canada, Mexic și China, iar țările afectate au răspuns, relatează CNBC.
Trump a semnat un ordin prin care a impus taxe de 25 % pentru mărfurile din Mexic și Canada și o taxă de 10 % pentru importurile din China, care ar trebui să intre în vigoare de marți. Resursele energetice din Canada se confruntă cu un tarif mai mic, de 10 %, pentru a „minimiza orice efecte perturbatoare pe care le-am putea avea asupra prețurilor la benzină și la uleiul pentru încălzirea locuințelor”, potrivit unui înalt oficial al administrației.
În ordinul executiv, Trump a declarat că, în cazul în care țările – cei mai mari trei parteneri comerciali ai SUA – iau măsuri de retorsiune, acestea ar putea fi întâmpinate cu o „creștere sau extindere în domeniu” a taxelor deja impuse.
Într-o postare pe X, Trump a declarat că taxele au fost impuse „din cauza amenințării majore a străinilor ilegali și a drogurilor mortale care ne ucid cetățenii, inclusiv fentanilul”.
Statele Unite fac afaceri de aproximativ 1,6 trilioane de dolari în fiecare an cu Canada, Mexic și China. Se așteaptă ca taxele să fie utilizate de administrația Trump atât ca monedă de schimb, cât și ca metode de a efectua schimbări în politica externă – în special în ceea ce privește imigrația și comerțul cu droguri.
Reacția uneia dintre cele trei țări a fost rapidă și decisivă, în timp ce celelalte au părut să adopte mai degrabă o abordare expectativă față de taxele lui Trump. Uniunea Europeană urmărește, de asemenea, modul în care se vor desfășura lucrurile în legătură cu taxe recent impuse, după ce Trump a luat recent în vizor UE pentru ceea ce el susține că este o relație comercială inegală.Iată o privire asupra răspunsurilor acestora.
Canada
Premierul canadian Justin Trudeau a impus taxe de retorsiune de 25 % pentru produse americane de 155 de miliarde de dolari la scurt timp după anunțarea taxelor Trump.
El a declarat că marți vor fi impuse taxe pentru bunuri americane în valoare de 30 de miliarde de dolari, urmând ca în 21 de zile să fie introduse taxe pentru alte produse în valoare de 125 de miliarde de dolari, „pentru a permite companiilor și lanțurilor de aprovizionare canadiene să caute să găsească alternative”.
„La fel ca taxele americane, răspunsul nostru va fi, de asemenea, de mare amploare și va include produse de zi cu zi, cum ar fi berea, vinul și bourbonul american, fructele și sucurile de fructe, inclusiv sucul de portocale, împreună cu legume, parfumuri, îmbrăcăminte și pantofi”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă sâmbătă seara. „Vor fi incluse produse de larg consum precum aparatele de uz casnic, mobila și echipamentele sportive, precum și materiale precum cheresteaua și materialele plastice, alături de multe, multe altele”.
Adresându-se direct cetățenilor americani, Trudeau a adăugat: „Aceasta este o alegere care, da, va dăuna canadienilor, dar dincolo de aceasta, va avea consecințe reale pentru voi, poporul american.”
Se așteaptă ca taxele de retorsiune să exacerbeze și mai mult creșterile de prețuri atât în SUA, cât și în alte țări. Se preconizează că vor fi afectate prețurile tuturor produselor, de la mașini și electronice la jucării și alimente.
Trudeau a adăugat că „nu trebuie să fie așa”.
„Da, am avut divergențele noastre în trecut, dar am găsit întotdeauna o modalitate de a le depăși. Așa cum am mai spus, dacă președintele Trump vrea să inaugureze o nouă epocă de aur pentru Statele Unite, calea cea mai bună este să se asocieze cu Canada, nu să ne pedepsească”, a spus el.
Între timp, Ontario a declarat că va retrage toate produsele alcoolice americane de pe rafturile sale de băuturi alcoolice gestionate de guvern începând de marți, ca răspuns la taxe. Punctele de vânzare ale Consiliului de control al băuturilor alcoolice din Ontario vor scoate, de asemenea, produsele americane din catalogul lor, astfel încât alți comercianți cu amănuntul să nu le poată comanda sau reaproviziona, conform unei declarații făcute duminică de premierul Doug Ford.
Mexic
Mexicul a promis, de asemenea, represalii în urma știrii, deși nu a dezvăluit detalii.
Președintele Claudia Sheinbaum a criticat taxele lui Trump și a declarat că l-a instruit pe secretarul economiei să „pună în aplicare planul B la care am lucrat, care include măsuri tarifare și netarifare în apărarea intereselor Mexicului”.
Într-o lungă postare pe X, președintele a adăugat: „Respingem categoric calomniile lansate de Casa Albă la adresa Guvernului Mexicului, care susține alianțe cu organizații criminale, precum și orice intenție de a interveni pe teritoriul nostru”.
„Mexicul nu dorește confruntare. Pornim de la colaborarea dintre țările vecine”, a spus ea în postarea tradusă de NBC. „Mexicul nu numai că nu vrea ca fentanilul să ajungă în Statele Unite, dar nu vrea să ajungă nicăieri”.
„Trebuie să lucrăm împreună într-un mod cuprinzător, dar întotdeauna sub principiile responsabilității partajate, încrederii reciproce, colaborării și, mai presus de toate, respectului pentru suveranitate, care nu este negociabil. Coordonare, da; subordonare, nu”, a adăugat ea.
China
China a declarat că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului ca răspuns la taxe și „va lua contramăsurile necesare”.
„Majorarea unilaterală a taxelor de către SUA încalcă grav normele OMC, nu face nimic pentru a-și rezolva propriile probleme și perturbă cooperarea economică și comercială normală dintre China și SUA”, a declarat duminică Ministerul chinez al Comerțului într-o declarație, potrivit unei traduceri NBC.
„Ca răspuns la această acțiune ilicită, China va depune o plângere la OMC și va lua contramăsurile necesare pentru a-și proteja ferm drepturile și interesele.” China a mai depus plângeri la OMC cu privire la taxe, în special în ceea ce privește taxele impuse de UE pentru vehiculele electrice chineze anul trecut.
Faptul că China s-a abținut de la o escaladare imediată a crescut speranța că ar putea exista o anumită marjă de manevră pentru a evita un război comercial total între cele două țări. Taxele mai mici, de 10 %, impuse asupra produselor fabricate în China pot fi, de asemenea, o ușurare, având în vedere amenințările repetate ale lui Trump din timpul campaniei electorale de a impune taxe de 60 % sau mai mult asupra importurilor din această țară.
În declarația sa, China a revenit asupra comentariilor lui Trump cu privire la fentanil, descriind-o drept o „problemă internă”.
„China îndeamnă SUA să adopte o abordare obiectivă și rațională a problemelor sale interne, inclusiv a fentanilului, mai degrabă decât să recurgă la amenințări tarifare împotriva altor țări”, a declarat aceasta.
Opioidul sintetic fentanil este un drog care creează dependență și care provoacă mii de decese prin supradoză în fiecare an în SUA. Washingtonul și Beijingul au convenit anterior să coopereze pe această temă.
UE
Uniunea Europeană a declarat duminică că „regretă” decizia SUA de a impune taxe vamale Canadei, Mexicului și Chinei și că va „răspunde ferm” dacă Trump va impune taxe vamale UE, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Trump nu și-a ascuns opinia conform căreia SUA și UE au ceea ce el a susținut că este o relație comercială inegală.
„Din punctul de vedere al Americii, UE ne tratează foarte, foarte nedrept, foarte rău”, a declarat Trump într-un discurs virtual la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, în această lună.
În prezent, UE nu are cunoștință de impunerea unor taxe suplimentare asupra produselor sale, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Relația noastră comercială și de investiții cu SUA este cea mai mare din lume. Miza este foarte mare”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Măsurile tarifare generalizate cresc costurile întreprinderilor, dăunează lucrătorilor și consumatorilor. Taxele creează perturbări economice inutile și conduc la inflație.Ele sunt dăunătoare pentru toate părțile”.
Trump a promis anterior că va impune taxe UE, ultima sa declarație de vineri adăugând că va face acest lucru „cu siguranță”. Tensiunile dintre Trump și UE erau deja ridicate după ce președintele a făcut o propunere de a cumpăra Groenlanda.
„Război comercial global
Într-o notă de duminică, Paul Ashworth, economistul șef pentru America de Nord al Capital Economics, a declarat că taxele impuse de Trump Canadei, Mexicului și Chinei au fost „doar prima lovitură în ceea ce ar putea deveni un război comercial global foarte distructiv”.
Acesta a declarat că se așteaptă ca importurile din Uniunea Europeană să fie vizate în următoarele două luni, iar taxele universale – mult anunțate de Trump în timpul campaniei electorale – sunt așteptate în aprilie.
Impactul economic va fi semnificativ pentru toate țările implicate, potrivit lui Ashworth.
„Având în vedere că exporturile către SUA reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul acestora, taxele vamale de astăzi ar putea arunca în recesiune atât economia canadiană, cât și cea mexicană mai târziu în acest an”, a scris el.
„Creșterea inflației în Statele Unite ca urmare a acestor taxe și a altor măsuri viitoare se va produce chiar mai rapid și va fi mai mare decât ne-am așteptat inițial.”