România se împrumută pe termen lung în lei la dobânzi record și este în continuare campioană în regiune, însă guvernanții susțin că acesta este un trend regional, fiind un efect puternic al inflației.
„Polonia, Ungaria sunt peste 7%. Este un efect puternic al inflației în toată regiunea, de fapt în toată Europa, dar pe dobânzi sunt afectate preponderent țările non-euro. Dincolo de inflație, este și partea de rating. Fără reforme în economie și deficite mici, deci fără intervenții structurale de reformă, este complicat. Cred că avem mai mult de 10 ani de când ne împrumutăm cel mai scump. Să nu uităm că anul trecut am avut triplarea dobânzilor și a inflației”, au declarat oficiali guvernamentali pentru Economedia, cerând să nu fie numiți.
Întrebați ce ar putea face România pentru a nu mai fi campioană la costurile de împrumut, aceștia au spus: „PNRR conține toate reformele necesare pentru a ajunge în zona de echilibre macroeconomice. Iar în plus, menținerea angajamentului de reducere a deficitului public”.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, marți, în contextul dobânzilor mari și al faptului că BNR a majorat dobânda cheie, că băncile văd un risc mai mare să împrumute ţările care au frontieră cu Ucraina.
„Am avut o discuţie cu premierul. Cred că se impune o discuţie la nivel guvernamental şi de familii politice cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte ţările care au frontieră cu Ucraina normal că băncile văd un risc mai mare să împrumuţi aceste ţări care sunt în zona de conflict şi în graniţa de conflict. […] Era de aşteptat în contextul macroeconomic această decizie luată de BNR. Mi se pare că şi ministrul de Finanţe s-a împrumutat pe piaţa internă de o anumită sumă de bani pentru a acoperi deficitul. Ce e îngrijorător – dacă vă uitaţi, Polonia a pornit de la 2% dobânda şi a ajuns, zilele acestea, la 7%. Toate ţările apropiate şi care au frontieră cu Ucraina – Polonia, Ungaria şi România au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7%. Mi se pare că şi Bulgaria”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.
România se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, statul luând luni cel mai scump împrumut în lei pe 10 ani cel puțin din 2005 până în prezent, arată datele analizate de Economedia. Deși costurile de împrumut cresc la nivel mondial, situația este mai gravă pentru România, deoarece țara noastră a intrat în criza Covid și criza geopolitică cu dezechilibre macroeconomice uriașe (deficite mari).