Cum explică premierul Ciolacu alocarea de doar 1,6% din PIB pentru apărare în 2023: S-au făcut foarte multe plăți în ianuarie și februarie 2024 / Raportul NATO arată că România e codașă la înzestrarea armatei

G4Media mart. 22, 2024 4 comentarii
Ziua Armatei Romane, armata, Monumentul Ostasului Necunoscut, militari, Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că explicația pentru bugetul mic, de doar 1,6% din PIB alocat anul trecut apărării este faptul că guvernul ar fi făcut plăți în lunile ianuarie și februarie 2024. ”S-au făcut foarte multe plăți în ianuarie și februarie, am avut un deficit de 1,7% în aceste luni. Nu au fost cheltuieli suplimentare nici din administrația locală și centrală. Marea majoritate a acestui deficit au fost plățile către apărare. Ne-am asumat toate lucrurile le-am dus până la capăt”, a declarat Ciolacu la Oradea.

El nu a explicat însă de ce guvernul nu a făcut aceste plăți anul trecut și nici de ce bugetul pentru apărare a scăzut constant în ultimii patru ani, 2023 nefiind o excepție de la ratarea țintei de 2% din PIB, obligatorie pentru orice stat membru NATO.

Reamintim că România a încheiat anul trecut cu un deficit de 5,68% din PIB, potrivit datelor statistice preliminare, aproape dublu față de ținta posibilă în UE de 3% din PIB.

Un raport oficial al NATO arată că România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB).

Raportul NATO mai arată că România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuie 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Ptr ce ne trebuie arme ?
    Unde e intelepciunea conducatorilor care sa lupte ptr pace ptr poporul ce il conduce ?

  2. Înzestrarea armatei?
    O frază goala!
    😁
    Papagalii nu au avut bani de apărare din cauza pensiilor speciale si a cumularzilor!
    Tara nu e pregatita a se apara de o invazie, de un razboi la frontiera estica.
    Se bat pe burta cu vizite la NATO, risipa de bani si mentin haita de functionari din aparatul guvernamental, primarii, consilii, agentii si oficii. Cretinii ăstia se bazeaza pe cele cateva batalione de la NATO, pe armamentul SH, pe avione expirate cumparate ca noi samd. ☹
    Se va intampla la fel ca in WW1 su WW2 cand armata romană a intrat in razboi neinstruita, neechipata si cu moralul la pamant. 😵
    Va rog sa revedeti evenimentul de trista anintire TURTUCAIA: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/turtucaia-trezirea-la-realitate
    E chiar mai grav acum cu generali cu burta si gușa!
    La Turtucaia armata a fost decimata de nemti, bulgari iar ofiterimea chefuia la Bucuresti!
    Acum nu-i cam la fel?
    Niste protocoale pe la NATO si cam atat!😫

  3. Motto:
    „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”
    (Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)
    Conform unui raport oficial al NATO, cu nivelul cheltuielilor pe anul 2023, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB), arată sursa citată. În cifre absolute, România a avut în 2023 un buget al apărării de 5,6 miliarde de dolari, față de Olanda – 16,5 miliarde de dolari.
    Citeşte întreaga ştire: România a cheltuit pentru apărare doar 1,6% din PIB în 2023, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
    Potrivit raportului NATO, România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
    Ciolacu face pe prostul cu explicatii puierile, desi el este cel care a tăiat „masiv” din banii destinați înzestrării armatei române pentru a alimenta Fondul de Rezervă al guvernului, iar din acest au fost folosiți banii pentru suplimentarea bugetelor altor ministere sau pentru plata pensiilor speciale. In loc de rectificarile bugetare transparente, guvernul Ciolacu a aprobat in luna decembrie , 2023 suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară, a bugetelor mai multor ministere şi instituţii centrale precum: Ministerul Transporturilor, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul General al Guvernului.
    (Vezi: https://www.libertatea.ro/stiri/romania-a-cheltuit-pentru-aparare-doar-16-din-pib-in-2023-desi-klaus-iohannis-a-promis-25-reactia-lui-ciolacu-4836161)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *